Știrile zilei, 31 octombrie. Clasa de mijloc a României urcă la 61% din populație. Planul fiscal a fost trimis în mod oficial la Comisia Europeană
În Articol
- Azi e joi, 31 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe dimineața, de la 08.00, și va continua din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Aproximativ 57% dintre români intenționează să facă achiziții de Black Friday
Black Friday este unul dintre cele mai așteptate evenimente de cumpărături, aproximativ 57% dintre români se pregătesc să facă achiziții în 2024, conform studiului „Cumpărăturile de Black Friday – Planuri și așteptări din perspectiva consumatorilor, 2024” realizat de agenția de cercetare de piață MKOR. Aproape 5.5 milioane de români intenționează să profite din plin de reducerile din perioada asta, în schimb ce 3 milioane sunt indeciși. Prețul este elementul central al deciziei de cumpărare în cadrul campaniilor de Black Friday respectiv 6 din 10 români își doresc o experiență de cumpărături diferită în 2024. Vor reduceri substanțiale, dar și autentice. În contextul în care așteptările privind reducerile se moderează anul acesta, ponderea celor care speră la discounturi de peste 50% scade cu 9 puncte procentuale, anunță Economedia.ro.
-
Creștere neașteptată a economiei din Zona Euro
Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al treilea, graţie rezistenţei surprinzătoare a economiei germane, care a evitat intrarea într-o recesiune tehnică, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Conform unei estimări preliminare, publicate miercuri de Eurostat, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul. În ritmul anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,9% în T3, după un avans de 0,6% în T2, anunță Economedia.ro.
-
Planul fiscal a fost trimis în mod oficial la Comisia Europeană
România a depus toate diligenţele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar, în continuare, să fie redus pragul la microîntreprinderi, deoarece nu mai pot fi obţinuţi bani mulţi din această măsură, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la la un eveniment la care au participat reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii, relatează Agerpres, citată de Economica.net. Planul fiscal este trimis în mod oficial la Comisia Europeană. Noi am depus toate diligenţele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar ca România să reducă pragul la microîntreprinderi În prezent, pragul pentru microîntreprinderi este stabilit la 500.000 de euro. „Planul fiscal este trimis în mod oficial la Comisia Europeană. Pe dumneavoastră vă interesează pragul la microîntreprinderi. Noi am depus toate diligenţele necesare pentru a face dovada că nu mai e necesar ca România, în continuare, să reducă pragul la microîntreprinderi, fiindcă nu mai pot fi obţinuţi bani mulţi din această măsură pe care Comisia Europeană insistă să o punem în aplicare. Am trecut acolo că decizia aparţine coaliţiei de guvernare”, a menţionat Marcel Boloş, la evenimentul „Topul Naţional al Firmelor Private din România”, ediţia 32, organizat de Consiliul National al Înteprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
-
Temu este investigată de Comisia Europeană
Uniunea Europeană ar urma să investigheze Temu din cauza temerilor că nu reușește să reducă vânzarea de produse ilegale online, într-o anchetă care ar putea duce la amenzi masive pentru platforma online chineză, transmite Bloomberg. Comisia Europeană va iniția procedura oficială împotriva platformei – deținută de grupul chinez PDD Holdings Inc – pentru a verifica dacă aceasta încalcă reglementările din blocul comunitar contra activităților illicite online, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, arată Agerpres.
-
Clasa de mijloc a României urcă la 61% din populație
Clasa de mijloc a României a crescut cu 10 puncte procentuale de la aderarea la UE, având o pondere de 61% din populația țării la nivelul anului 2023. În ciuda creșterii, cea mai mare din regiune, dimensiunea clasei de mijloc a rămas a doua cea mai redusă din regiune după Bulgaria, se arată într-o analiză realizată de Ella Kállai, economist șef Alpha Bank România. „În România, ponderea populației care aparține clasei de mijloc s-a extins la 61% în 2023 de la 51% în 2007 (Fig. 5). Creșterea cu 10pp a fost cea mai amplă extindere din regiune datorându-se atât reducerii ponderii clasei cu venituri mari de la 14% în 2007 la 8% în 2023 precum și reducerii ponderii clasei cu venituri mici de la 35% în 2007 la 31% în 2023”, se arată în analiza citată de Curs de Guvernare.
Clasa de mijloc include acea parte a populației al cărei venit disponibil anual este cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual. Dimensiunea acestui segment crește dacă dimensiunea clasei cu venituri disponibile anuale mici (sub 75% din venitul disponibil median anual) și/sau a clasei cu venituri disponibile anuale mari (peste 200% din venitul disponibil median anual) scade, cu alte cuvinte dacă inegalitatea de venituri scade. Venitul median semnifică faptul că jumătate dintre cetățeni se situează deasupra acestui indicator de referință iar jumătate sub el. Veniturile din această analiză sunt exprimate în euro, în prețuri curente.