Business News

Un IT-ist are cele mai mari contribuții la buget: 55.777 de lei. Companiile din industria IT au produs mai mult cu mai puțini oameni în 2023

25 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Per total, cifra de afaceri a industriei IT&C din România a ajuns la 22 miliarde de euro în 2023, cea mai mare valoare din ultimii ani. Sectorul IT reprezintă 8,9 miliarde de euro din această sumă, în timp ce telecomunicațiile contribuie cu 6,5 miliarde de euro. Principala componentă a industriei IT rămâne dezvoltarea de software la comandă, care a realizat 40,24% din cifra totală de afaceri a industriei și a înregistrat o creștere de aproape 20% în 2023.

Datele sunt cuprinse în studiul realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), împreună cu Academia de Studii Economice.

Numărul companiilor active în sectorul IT&C din România a continuat să crească, ajungând la 48.405 firme înregistrate, dintre care 45.467 în IT și 2.938 în telecomunicații. În plus, și numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) a crescut, ajungând la 12.678 de PFA-uri în 2023, o creștere de 11,8% față de anul precedent.

De asemenea, valoarea adăugată brută a industriei IT din România a crescut în 2023 cu 19,5%, ajungând la 50,9 miliarde de lei. Industria telecomunicațiilor a înregistrat și ea o creștere a valorii adăugate brute cu 20,4%, ajungând la 12,4 miliarde de lei.

Un IT-ist are cele mai mari contribuții la buget: 55.777 de lei

Studiul ANIS mai arată că, în 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților din IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat. Comparativ, alte sectoare economice au înregistrat contribuții mai mici, cum ar fi activitățile profesionale și tehnice, cu 29.675 lei per angajat.

Deși sectorul IT beneficiază încă de anumite facilități, studiul estimează că eliminarea totală a acestora ar putea reduce profitabilitatea companiilor din domeniu cu până la 26,7%.

Domeniul are nevoie de facilități fiscale

Potrivit președintelui ANIS, Edward Crețescu, eliminarea scutirilor fiscale pentru IT va avea un „impact negativ puternic” asupra companiilor românești din sector. În opinia sa, industria IT din România este în plin avânt și orice reducere a facilităților fiscale va încetini această dezvoltare, afectând direct companiile locale care încearcă să-și dezvolte propriile produse software și să atragă contracte internaționale.

Crețescu subliniază că deși statul român caută soluții pentru a reduce deficitul bugetar, eliminarea facilităților fiscale pe termen scurt ar putea avea consecințe negative pe termen lung. El argumentează că menținerea facilităților pentru sectorul IT ar aduce beneficii economice mai mari, deoarece industria creează valoare adăugată și contribuie semnificativ la bugetul de stat.

De asemenea, industria locală este strâns conectată la evoluțiile globale, iar orice fluctuație la nivel internațional are impact și în România. Astfel, Crețescu a amintit că orice modificare globală în sectoare precum America, Japonia sau Uniunea Europeană va avea efecte și asupra firmelor românești.

Scăderea numărului angajaților

Studiul mai arată  că în 2023, numărul de angajați din sectorul IT din România a scăzut la 190.152 de persoane, sub pragul de 200.000 atins în 2022. Deși scăderea nu a fost dramatică, reprezintă un semnal de alarmă pentru evoluția unui sector considerat până acum un motor de creștere al economiei.

Companiile din domeniu au observat o încetinire semnificativă a ritmului de creștere a numărului de angajați din IT, un fenomen care se corelează atât cu eliminarea scutirilor fiscale, cât și cu dificultățile internaționale.

Creștere, dar mai lentă

În ciuda acestor dificultăți, afacerile din sectorul IT au continuat să crească în 2023, atingând 15,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, ritmul de creștere a scăzut semnificativ la 12,16%, comparativ cu o creștere de aproape 33% în 2022. Aceste cifre reflectă încetinirea generală a pieței și efectele directe ale schimbărilor de reglementare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro