Business News

Știrile zilei, 24 octombrie. Grupul german Signal Iduna vrea să vândă RCA șoferilor români. Taxă nouă în factura de energie

24 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Dezvoltatorul bulgar de software Sirma Group Holding, unul dintre cele mai mari grupuri de profil din Bulgaria, a finalizat tranzacția, anunțată în vară de Profit.ro, prin care cumpără 51% din acțiunile companiei românești de dezvoltare de software Roweb Development, furnizor de servicii software end-to-end în principal pentru sectoarele financiar, asigurări, imobiliar, recrutare și ospitalitate. „RoWeb și Sirma își unesc forțele pentru a oferi servicii complete de dezvoltare de software. Ambele companii au acumulat o expertiză considerabilă în industria serviciilor financiare și au identificat sinergii semnificative în noi verticale – imobiliare, recrutare și management al talentelor și ospitalitate”, este mesajul CEO-ului Sirma Group, Tsvetan Alexiev.

Operatorul de telecomunicaţii Digi (simbol bursier DIGI), controlat de discretul antreprenor Zoltan Teszari, a anunţat vineri la Bursa de Valori Bucureşti că a primit acordul Autorității de Concurență din Portugalia pentru achiziția integrală a companiei Nowo Communication. La începutul lunii august, Digi a anunțat că semnat un acord de achiziție de 150 mil. euro cu britanicii de la Lorca JVCO pentru Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicaţii mobile şi fixe din Portugalia, cu 270.000 de clienți pe telefonie mobilă şi 130.000 pe fix. Nowo deține, de asemenea, licențe de spectru în benzile de frecvență de 1800 Mhz, 2600 MHz și 3600 MHz. Digi a anunțat la începutul anului că va lansa operațiuni în Portugalia în cursul acestui an. Operatorul este prezent pe încă trei piețe în afara de cea din România, respectiv în Spania, Belgia și Italia, anunță Economica.net.

Asociația Furnizorilor de Energie din România informează că, începând cu facturile emise pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie 2024, va fi inclusă și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD), potrivit unui anunț al Asociației. Contribuția este totuși foarte mică. „Contribuția pentru contractele pentru diferență face parte din mecanismul de sprijin destinat producției de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon, Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență, precum și Ordinului ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență (CfD) la 0,000128 lei/kWh, fără TVA”, arată Asociația, conform Economica.net.

Dacia a înregistrat o scădere de aproape patru procente în luna septembrie, la nivel global, ceea ce îi pune în pericol ținta de a depăși în 2024 volumul vândut în anul anterior. În acest moment, după trei trimestre, marca românească deținută de Renault Group mai are doar un avans discret față de 2023. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Dacia are nevoie de o revenire puternică a vânzărilor în ultimul trimestru al acestui an, dar condițiile de pe piețele importante nu sunt favorabile, în special în Franța, Germania, dar și în România sau Italia, unde piețele se confruntă cu un declin al cererii, anunță Profit.ro.

Compania ungară Gránit Asset Management, controlată de omul de afaceri István Tiborcz, aflat în topul celor mai bogați unguri, a încheiat cu succes procesul de due diligence cu suedezii de la Skanska pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din București, într-o tranzacție evaluată la circa 50 de milioane de euro, care va însemna intrarea pe piața imobiliară a acestui nou jucător. Planul este ca tranzacția să fie închisă până la finalul anului, conform surselor Profit.ro. Procesul de due diligence reprezintă o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic.

Comisia Europeană consideră că implementarea PNRR românesc înregistrează o ”întârziere semnificativă”, situația la zi arătând că România a îndeplinit doar 13% din țintele și jaloanele asumate prin PNRR, potrivit Raportului anual depus la Parlamentul European. În aceste condiții, România mai are doar un an și jumătate pentru a bifa restul de 448 ținte și jaloane – singura modalitate de a atrage restul de 19 miliarde de euro aflate la dispoziția României după alocarea fondurilor prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Din acest document mai aflăm – în premieră – că România s-a confruntat cu perspectiva blocării fondurilor europene, inclusiv PNRR, din cauza deficitului bugetar. Niciu oficial român nu a vorbit până acum despre această amenințare, anunță Curs de Guvernare.

Signal Iduna, grupul german prezent în România prin două societăți distincte, a început demersurile pentru debutul pe piața RCA, un mai vechi deziderat al Ergo România, societate pe care Signal Iduna a preluat-o în urmă cu doi ani. Signal Iduna Asigurări, societatea de asigurări generale controlată de compania omonimă din Germania, a început demersurile pentru a debuta pe piața RCA din România, au confirmat, pentru Economedia, surse din companie, din piață și din zona supravegherii. Deși au avut loc deja discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), procedurile de autorizare pentru practicarea liniei RCA sunt încă incipiente, conform informațiilor noastre, un posibil debut al Signal Iduna fiind estimat pentru toamna lui 2025, cel mai devreme, mai ales că, fiind parte dintr-un grup internațional, deciziile majore se iau ierarhic și destul de greoi. Totuși, important este că inițiativa a fost agreată la nivel de grup, în Germania, conform surselor noastre.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro