Injecția de aerosoli stratosferici, cu ajutorul inteligenței artificiale, ar putea salva planeta de la încălzirea excesivă
În Articol
- Planet Parasol, un simulator climatic lansat recent permite testarea diverselor scenarii SAI pentru a înțelege impactul acestora. Cu ajutorul inteligenței artificiale, se poate modela aceste efecte și evalua mai bine dacă SAI ar putea fi o opțiune viabilă pentru combaterea încălzirii globale.
Geoingineria împreună cu Inteligența Artificială (AI) ar putea fi combinația necesară pentru combaterea schimbărilor climatice, susțin membrii comunității Deeplearning.AI.
Una dintre metodele de geoinginerie discutate este injecția de aerosoli stratosferici (SAI – Stratospheric Aerosol Injection), care presupune pulverizarea de particule în atmosferă pentru a crea un strat care să reducă o parte din cantitatea de radiație solară ce ajunge pe Pământ. Deși soluția nu este perfectă, ea ar putea salva vieți.
SAI folosit împreună cu Inteligența Artificială
În acest context, geoingineria ar trebui privită cu mai multă seriozitate ca un potențial instrument de atenuare a schimbărilor climatice.
Planet Parasol, un simulator climatic lansat recent permite testarea diverselor scenarii. Planet Parasol a fost creat de Andrew Ng, unul dintre pioneerii aplicării AI în viața de zi cu zi, membru al comunității Deeplearning.AI.
Astfel, se poate modela aceste efecte și evalua mai bine dacă SAI ar putea fi o opțiune viabilă pentru combaterea încălzirii globale. Planet Parasol a fost realizat de o echipă ce include oameni de știință de la universități prestigioase. Instrumentul, dezvoltat în parteneriat cu cercetători de la Cornell, Universitatea din California, San Diego și alte instituții, evidențiază de asemenea cum inteligența artificială ar putea contribui la avansarea înțelegerii noastre asupra geoingineriei solare.
Reamintim că anul 2023 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie, iar 2024 pare să fie pe cale să depășească acest record.
Uraganele devin tot mai puternice pe măsură ce temperaturile globale cresc, un fenomen bine documentat. În Statele Unite, Uraganul Helene a provocat peste 200 de decese, iar bilanțul victimelor Uraganului Milton a ajuns la cel puțin douăzeci și patru de persoane.
Cum funcționează SAI
Ideea principală a SAI este de a pulveriza particule reflectorizante în stratosferă, astfel încât o mică parte din lumina solară (aproximativ 1%) să fie reflectată înapoi în spațiu.
Acest procent modest ar fi suficient pentru a reduce o parte din efectele încălzirii globale. Un exemplu natural este erupția vulcanului Pinatubo din 1991, care a eliberat aproximativ 20 de tone de aerosoli în atmosferă și a redus temperatura globală cu 0,5 grade Celsius timp de un an. Printr-un proces internațional echitabil și bazat pe știință, am putea reproduce o parte din acest efect.
Urmările mai trebuie cercetate
Spre exemplu, MIT Technology Review a scris despre acest simulator și a subliniat criticile sale justificate. Mai este mult de muncă, dar cu ajutorul științei și al tehnologiei, putem lua decizii mai bine informate.
Printre avertizările legate de SAI, trebuie menționate:
- Ar putea avea consecințe climatice neintenționate, precum perturbarea tiparelor meteorologice locale, ducând la secete sau inundații.
- Dacă acest proces ar începe și ar fi apoi oprit brusc, ar putea urma o încălzire rapidă, cunoscută sub numele de „șocul terminării”.
- Aerosolii utilizați (sulfura de dioxid fiind un candidat principal) ar putea contribui la poluare și la epuizarea stratului de ozon.
- SAI ar putea diminua urgența de a reduce emisiile de carbon, creând astfel un „hazard moral”.
Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI
Termene.ro inovează cu Agenții AI.
https://termene.ro/articole/agentii_ai
Descoperă primii Agenți AI de pe Termene.
Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News
AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)