Business News

Știrile zilei, 18 octombrie. Cursul mediu al euro ar urma să urce în 2024 până la 5,03 lei. În 2031, un euro va fi 5,39 lei. Marile magazine nu doresc plafonarea prețurilor

18 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Corina Crețu, fost europarlamentar român și fost comisar european, va conduce interimar AMEPIP, super-agenția care va controla toate companiile de stat, până când Guvernul va finaliza selecția noilor șefi pe guvernanța corporativă, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia și G4Media. Corina Crețu a declarat: „Mi-am afirmat disponibilitatea încă de când am plecat din Parlametnul European de a-mi pune toată experiența și cunoștințele în efortul de modernizare a României. după 16 ani de Bruxelles, din care cinci ani am avut onoarea de a fi comisar european și de a rezolva probleme de acest gen în multe din cele 27 de state pentru are am fost responsabilă”.

În primele opt luni volumul lucrărilor de construcții a scăzut  față de perioada similară din anul 2023, ca serie brută, cu 3,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,5%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). ”Volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,1%, scădere înregistrată la lucrările de întreținere și reparații curente (-8,0%) și la lucrările de construcții noi (-2,9%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 6,3%. Pe obiecte de construcții, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidențiale (-23,9%) și la clădirile nerezidențiale (-2,3%)”, arată datele INS, citate de Profit.ro.

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 1,3% în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, anunță Economedia.ro. În primele opt luni ale anului, comenzile noi din industria prelucrătoare, au crescut în termeni nominali, cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică. Comenzile noi din industria prelucrătoare, au scăzut în termeni nominali, în luna august 2024, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu, cu 16,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-20,4%), industria bunurilor intermediare (-12,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (9,7%) și în industria bunurilor de uz curent (-7,8%).

Guvernul anticipează o creștere semnificativă a costurilor de finanțare ale României – dobânzile vor crește și se vor menține la niveluri ridicate, datoria publică va depăși 60% din PIB, iar cursul se va deteriora semnificativ până în 2031. Rata dobânzii pe termen lung – un indicator folosit pentru evaluarea costurilor de finanțare ale statului – ar urma să urce la 6,9% în 2025, de la 6,6% în 2024 și să se mențină la acest nivel până în 2031, reiese din proiecțiile incluse în Planul Fiscal-Structural pe Termen Mediu (PFSTM), întocmit de guvern. Documentul prevede reducerea deficitului de la 7,9% din PIB în 2024 la 2,5% din PIB în 2031, anunță Curs de Guvernare. Pentru cursul euro, guvernul se așteaptă ca pentru finalul anului 2024, un euro să rămână sub 5 lei. În 2025, cursul mediu va fi de 5,04. Peste 7 ani, în 2031, un euro va fi 5,39%.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar. AMRCR precizează că nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură abruptă. Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, a declarat marți că „Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat printr-o Ordonanță de Urgență. (…) Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat”. „Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge categoric orice masură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar. Menționăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori și care afectează deja piețele de mult timp”, arată acum AMRCR, anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro