Business News

Știrile zilei, 8 octombrie. Elvețienii de la Ameropa ar dori să vândă Azomureș. Venitul mediu al unei gospodării este de 8.210 lei

8 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

VeVeniturile totale medii lunare ale gospodăriilor au fost în trimestrul II 2024, de 8.210 lei, cu 18,8% mai mari decât în T2 din 2023, în timp ce cheltuielile au înregistrat o creștere de 15,9%, până la 6.920 de lei, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, conform datelor publicate de INS luni, conform Curs de Guvernare. Astfel, veniturile din trimestrul al doilea au fost de 8.210 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.274 lei pe o persoană, iar cheltuielile – de 6.920 de lei. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul II 2024, de 6.920 lei pe o gospodărie (2.760 lei pe o persoană) şi au reprezentat 84,3% din veniturile totale, în creştere cu 77 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul I 2024.

Grupul elvețian Ameropa ia în calcul vânzarea producătorului de îngrășăminte Azomureș din cauza prețurilor mari la gaze, care împiedică funcționarea continuă a combinatului, conform surselor Economedia. Omul de afaceri Ștefan Vuza, care deține combinatul chimic Chimcomplex, ar fi interesat de achiziție. Surse din Azomureș au confirmat de asemenea discuțiile cu Chimcomplex. Totodată, Romgaz a fost indicat de o sursă Economedia drept un alt potențial cumpărător, însă compania nu a dorit să comenteze. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat pentru Economedia că instituția caută soluții ca inclusiv prin companiile din portofoliu să dea valoare adăugată gazului românesc.

Bursa românească a avut un debut favorabil de săptămână, propulsată de creșterea acțiunilor bancare. Tendința a fost de vânzare pe bursele mari ale lumii, însă piața locală nu s-a conectat impulsului negativ. Dimpotrivă, din punctul de vedere al dinamicii, piața a avut una din cele mai bune aprecieri din acest an. Este o mișcare ce, totuși, nu este susținută de o lichiditate substanțială. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 42,82 milioane lei (8,60 milioane euro), anunță Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro