Știrile zilei, 1 octombrie. Mugur Isărescu a obținut un nou mandat de guvernator al BNR. Starlink al lui Elon Musk face teste pe sateliți și în România
În Articol
- Azi e marți, 1 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Mugur Isărescu a obținut un nou mandat de guvernator al BNR
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, noua conducere a Băncii Naţionale a României, iar Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR, relatează Agerpres. Deputaţii şi senatorii au aprobat, prin vot secret cu buletine, noul Consiliu de Administraţie al BNR. Mugur Isărescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie şi guvernator al Băncii Naţionale a României. Leonardo Badea a fost numit vicepreşedinte al CA şi prim-viceguvernator al BNR, iar Florin Georgescu şi Cosmin Ştefan Marinescu – membri ai CA şi viceguvernatori ai BNR. Aura Socol, Roberta Anastase, Alexandru Nazare, Csaba Balint şi Cristian Popa au fost numiţi în funcţii de membri în CA al Băncii Naţionale.
-
Concedieri voluntare la Dacia: 300 de cereri aprobate
Dacia va avea mai puțini angajați de la 1 octombrie, odată cu finalizarea procedurilor din campania de concedieri voluntare din acest sezon. Numărul celor care vor pleca având în cont o sumă importantă de bani este de ordinul sutelor, relevă datele analizate de Profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Managementul Dacia a aprobat doar jumătate din totalul cererilor de plecare de la uzina Dacia, asta însemnând puțin peste 300 de persoane, din cele aproximativ 600 care au depus cererea pe baza căreia s-a făcut analiza. „Nu aprobăm orice cerere de plecare, este la latitudinea șefilor de departamente să aprobe sau nu”, spune Mihai Bordeanu, directorul general Dacia, referitor la campania de plecări voluntare.
-
Starlink al lui Elon Musk face teste pe sateliți și în România
Starlink, operatorul serviciului omonim de internet prin satelit, controlat de SpaceX al lui Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, derulează de câteva luni teste în România, cu acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), prin care încearcă să demonstreze că o normă globală ce datează din anii ’90 și care limitează tehnic sateliții de generație nouă, non-geostaționari, precum cei ai Starlink, poate fi relaxată fără a fi afectată funcționarea sateliților clasici, geostaționari, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Norma „luată la țintă″ experimental de Musk pe teritoriul României a fost elaborată și este impusă la nivel mondial de către International Telecommunications Union (ITU), agenție specializată în IT&C a ONU. Urmărește-ne și pe Google News Aceasta stipulează o anumită limită pentru energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la și de la echipamentele terestre asociate, indicator denumit Equivalent Power Flux Density (EPFD). Efectul limitei este că restrânge viteza și aria de acoperire care pot fi oferite de servicii de internet prin satelit precum Starlink. Scopul ei este protejarea sateliților geostaționari de interferențe care să le perturbeze funcționarea.
-
MVM ar fi cumpărat divizia de furnizare de la E.ON
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România, au declarat pentru G4Media și Economedia surse oficiale. Tranzacția, care are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român, ar urma să fie anunțată în câteva luni. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON, anunță Economedia.ro.
-
Jumătate din investițiile în străinătate ale românilor se întorc tot în România
În anul 2023, fluxul net de investiții directe în străinătate (IDS) ale românilor s-a ridicat la 383 de milioane de euro, consemnând o diminuare semnificativă, de peste trei ori, față de nivelul record înregistrat în anul precedent, reiese din datele publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Raportul Băncii Naționale relevă totodată că jumătate din aceste investiții sunt în realitate sume ”repatriate” de antreprenorii locali, din varii motive, fenomen ce ”evidențiază puterea limitată a capitalului autohton, experiența managerială scăzută pe piețele externe, precum și înțelegerea limitată a funcționării acestora”, anunță Curs de Guvernare.
-
Dezvoltatorul brandului FruFru preia brandul înapoi de la Unilever
Mihai Simiuc relansează brandul FruFru, de această dată în propria rețea de magazine OTOTO. La acest moment există trei magazine OTOTO, toate în București – în Piața Amzei, în zona Dorobanți și în Piața Victoriei, relevă datele analizate de Profit.ro. La începutul anului, gigantul anglo-olandez din industria bunurilor de larg consum Unilever a vândut înapoi brandurile Frufru și Urban Monkey către Mihai Simiuc. Tranzacția care menține pe piață aceste branduri nu include unitatea de producție și Cooperativele Frufru. Toate spațiile vor fi eliberate în acord cu specificul contractelor de închiriere.