Business News

Știrile zilei, 26 septembrie. România este pregătită de Schengen. Ordonanță prin care guvernul și-a dat voie să aibă deficit mai mare

26 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești în 2024, cererea mai scăzută pentru externalizare afectând sectorul IT, potrivit raportului publicat de instituția financiară internațională. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4% în acest an, în scădere față de estimarea de 3,2% avansată în luna mai. În 2025, creșterea ar urma să fie de 2,6%, de la un nivel de 3,4% prognozat în mai, anunță Profit.ro.

Comisia Europeană şi-a reafirmat joi poziţia conform căreia România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro. ”Referitor la poziţia Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, aceasta rămâne clară, aşa cum preşedinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor şi returnări. Ele sunt pregătite şi ar trebui să beneficieze integral din spaţiul Schengen”, a declarat pentru agenția de știri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

De anul viitor, fermierii vor primi subvenții din fondurile europene FEGA și FEADR doar dacă oferă angajaților, inclusiv celor sezonieri, garanţii privind respectarea condiţiilor de cazare, de muncă, le oferă salariului minim şi acces la asistenţă medicală, în conformitate cu standardele legislaţiei europene. Începând cu 1 ianuarie 2025, fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă și bunăstarea animalelor, vor fi sancționați administrativ prin reducerea cuantumului subvențiilor dacă nu respectă cerințele legate de condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică prin care se transpune în legislația națională prevederi ce decurg din Planul strategic PAC 2023-2027, stipulate prin Regulament European (Regulamentului (UE) nr. 2021/2115), anunță Economica.net.
Pe 30 octombrie 2024, vor avea loc audierile în comisiile Parlamentului pentru numirea noului Consiliu de Administrație (CA) al BNR. Cei nouă ”corifei” care vor participa la audieri: Mugur Isărescu, Leonardo Badea, Cosmin Marinescu, Florin Georgescu, Aura Gabriela Socol, Nicolae Istudor (nu este 100% sigur) și Horia Neamțu (deși ar exista și o variantă puțin credibilă a lui Andrei Rizoiu din partea AUR), potrivit unor surse oficiale citate de Economica.net.

România a fost și anul trecut statul UE unde cetățenii interacționează online cel mai puțin cu autoritățile, conform ultimelor date Eurostat. În mod paradoxal, însă, stăm mai bine decât cehii, polonezii și germanii la folosirea identității electronice (eID) pentru accesarea de servicii furnizate de mediul privat. Ceea ce înseamnă că, la fel ca în multe alte sectoare, românii sunt cu mult înaintea statului în ce privește adaptarea la viitor, anunță Curs de Guvernare.

Guvernul Ciolacu a adoptat o ordonanță de urgență prin care își dă singur derogare de la obligația legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar. E vorba despre OUG 112, adoptată luni 23 septembrie și publicată în Monitorul Oficial 959 de miercuri, 25 septembrie. Ordonanța de urgență de tip „trenuleț” arată că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”. E vorba despre un articol care obligă guvernul să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar dacă execuția bugetară la 6 luni arată o depășire cu mai mult de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) a țintei de deficit, anunță Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro