Știrile zilei, 26 septembrie. România este pregătită de Schengen. Ordonanță prin care guvernul și-a dat voie să aibă deficit mai mare
În Articol
- Azi e joi, 26 septembrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
BERD a înrăutățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești în 2024
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a înrăutățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești în 2024, cererea mai scăzută pentru externalizare afectând sectorul IT, potrivit raportului publicat de instituția financiară internațională. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4% în acest an, în scădere față de estimarea de 3,2% avansată în luna mai. În 2025, creșterea ar urma să fie de 2,6%, de la un nivel de 3,4% prognozat în mai, anunță Profit.ro.
-
România este pregătită de Schengen
Comisia Europeană şi-a reafirmat joi poziţia conform căreia România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen, transmite Agerpres, citat de Economedia.ro. ”Referitor la poziţia Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria şi România, aceasta rămâne clară, aşa cum preşedinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor şi returnări. Ele sunt pregătite şi ar trebui să beneficieze integral din spaţiul Schengen”, a declarat pentru agenția de știri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
-
Subvențiile din agricultură vor fi condiționate de condițiile de muncă asigurate
-
Cine va participa la audierile pentru conducerea Băncii Naționale
-
Analiza României digitale
România a fost și anul trecut statul UE unde cetățenii interacționează online cel mai puțin cu autoritățile, conform ultimelor date Eurostat. În mod paradoxal, însă, stăm mai bine decât cehii, polonezii și germanii la folosirea identității electronice (eID) pentru accesarea de servicii furnizate de mediul privat. Ceea ce înseamnă că, la fel ca în multe alte sectoare, românii sunt cu mult înaintea statului în ce privește adaptarea la viitor, anunță Curs de Guvernare.
-
Ordonanță prin care guvernul și-a dat voie să aibă deficit mai mare
Guvernul Ciolacu a adoptat o ordonanță de urgență prin care își dă singur derogare de la obligația legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar. E vorba despre OUG 112, adoptată luni 23 septembrie și publicată în Monitorul Oficial 959 de miercuri, 25 septembrie. Ordonanța de urgență de tip „trenuleț” arată că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”. E vorba despre un articol care obligă guvernul să ia ”măsuri adecvate” pentru scăderea deficitului bugetar dacă execuția bugetară la 6 luni arată o depășire cu mai mult de 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) a țintei de deficit, anunță Economedia.ro.