Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță, de asemenea, creșterea taxelor și impozitelor în 2025
În Articol
- Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a recunosc într-o emisiunea de televiziune că nu poate nega că în anul 2025 nu va fi o creștere a fiscalității. Acesta a recunoscut că în 2025 va începe reforma fiscală necesară pentru a acoperi deficitul bugetar care va ajunge până la minimum 6,9% din PIB în acest an.
România va intra începând de anul viitor într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, a anunțat, vineri seara, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, la Digi24, precizând totodată că ar fi „total necredibil” dacă ar garanta că readucerea deficitului bugetar sub control nu se va realiza inclusiv prin majorarea fiscalității.
Comisia Europeană a declanșat procedura de deficit excesiv împotriva României încă din 2020 pentru că diferența dintre cheltuieli și venituri depășea 3%. Procedura de ajustare a deficitului a fost suspendată în perioada pandemiei, pentru a le permite să gestioneze mai eficient efectele crizei sanitare.
Acum, România a cerut Comisiei Europene o perioadă de șapte ani pentru readucerea deficitului bugetar în ținta de 3% din PIB.
„Anul viitor va trebui să intrăm într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, care trebuie să aibă şi o componentă de restructurare a sistemului de cheltuieli publice, din respect faţă de mediul de afaceri. Nu totul trebuie să fie pe umerii mediului de afaceri. Nu avem încă stabilite măsurile şi nu le avem definitivate cu Comisia Europeană, este un proces de negociere”, a precizat Boloş.
Despre creșterea taxelor
Întrebat dacă este inevitabilă măsura de creştere a taxelor si impozitelor în 2025, odată cu începerea procesului de ajustare fiscal-bugetară, ministrul Finanțelor a menţionat că România are un angajament aprobat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede ca măsurile pe care le va lua Guvernul să ducă la un impact bugetar de 2,5% din PIB.
„Eu mi-aş dori acest lucru, din respect faţă de mediul de afaceri, să nu fie pusă în discuţie problema impozitelor şi taxelor şi de aceea am făcut aceste demersuri ca, atunci când trebuie să punem pe masă pachetul de măsuri la care suntem obligaţi prin PNRR, componenta de fiscalitate să fie cât mai mică. Mi-aş dori să fie zero acest lucru. Acest lucru nu se poate garanta şi aş fi total necredibil dacă aş spune că această componentă de fiscalitate va fi zero”, a adăugat Marcel Boloş.
Consilierul guvernatorului BNR crede că va crește TVA-ul
Unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naționale a României a declarat că în opinia sa reforma fiscală din 2025 va însemna și majorarea taxelor. Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, crede că taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi majorată în 2025.
Majorarea taxelor este necesară din cauza deficitului bugetar record din 2024, care ar putea fi în varianta cea mai bună undeva la 6,9% conform evaluărilor economice. Acest deficit va cauza o reformă fiscală prin majorarea taxelor în 2025, a declarat Eugen Rădulescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Întrebat în cadrul emisiunii „În fața ta” dacă vom putea plăti doar prin reducerea cheltuielilor, Rădulescu a spus că nu se poate fără să crești taxele.
„Tare mă tem că, în momentul în care vorbești despre mărirea veniturilor, prima pe care poți să apeși este mărirea impozitelor, și anume tot a TVA-ului, pentru că aici este cel mai ușor de colectat. Dacă vrei bani imediat la buget, crești TVA”, afirmă Rădulescu.
Și premierul a anunțat o reformă fiscală aplicabilă din 2026
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat la sfârșitul lunii august reprezentanții mediului de afaceri că în acest an nu se vor mări taxele, dar că de la începutul anului următor vor începe consultările cu patronatele pentru o reformă fiscală.
„Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscală fără consultarea mediului de afaceri și fără a oferi antreprenorilor un orizofnt de timp suficient până la punerea în aplicare a unor noi măsuri”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Reprezentanții mediului de afaceri au apreciat dialogul cu Guvernul, continuat și detaliat la nivelul ministerelor, se precizează în comunicat.
La consultările de astăzi, de la Palatul Victoria, reprezentanții Executivului și cei ai mediului de afaceri au mai discutat despre implementarea E-Factura, E-TVA, E-Transport, a Sistemului de Garanție-Returnare, pregătirea punerii în aplicare a salariului minim european, precum și alte aspecte ce țin de sectorul turismului.
Doar digitalizarea în acest an
În comunicat este inclusă și o declarație a premierului care menționează că în acest an nu se vor majora taxele. De altfel, orice modificare fiscală adoptată în această lună nu poate fi aplicată decât după șase luni, conform legislației.
„Șeful Executivului a subliniat că începând de anul viitor vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală”, se precizează în comunicatul guvernului.
„Nu luăm în calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, creșterea încasărilor bugetare și reforma cheltuielilor publice”, a precizat prim-ministrul la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria.
De asemenea, trebuie amintit faptul că discuțiile legate de reforma fiscală sunt programate după alegerile parlamentare din acest an, care vor fi organizate pe 1 decembrie.