Business News

Și dinspre Banca Națională a României se anunță majorarea taxelor în 2025. Reforma fiscală ar include și creșterea TVA-ului

22 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naționale a României a declarat că în opinia sa reforma fiscală din 2025 va însemna și majorarea taxelor. Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, crede că taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi majorată în 2025. Reamintim că și premierul Marcel Ciolacu a anunțat că este nevoie de o reformă fiscală. Acesta a precizat că această reformă va fi negociată cu mediul privat în 2025 și va fi aplicată în 2026.

Majorarea taxelor este necesară din cauza deficitului bugetar record din 2024, care ar putea fi în varianta cea mai bună undeva la 6,9% conform evaluărilor economice. Acest deficit va cauza o reformă fiscală prin majorarea taxelor în 2025, a declarat Eugen Rădulescu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Eliminarea facilităților fiscale

„Deficitul bugetar la noi este atât de mare nu pentru că avem o fiscalitate mică, ci pentru că avem excepții. Vă dau un exemplu: avocații. Avocații plătesc și ei impozit pe venit, dar plătesc cam de 10 ori mai puțin decât plătim noi, restul. Vine un moment în care orice facem trebuie plătit. La anul va trebui să plătim. Din 2025 începem să plătim. Întrebarea care se pune este dacă vom reuși să o facem într-o manieră onorabilă, adică să avem o scădere de deficit care să fie crezută de piețe fără să bulverseze economia. Asta este marea problemă”, a mai declarat Eugen Rădulescu.

„Avem un mare număr de excepții de la regulă. Avem excepții de la regulă chiar pe partea de TVA. Avem domenii la care nu se plătește TVA sau se plătește mult mai puțin. La un moment dat, sălile de sport nu plăteau TVA decât 5%. Acum se plătește 19% pentru sala de sport, așa cum e normal”, amintește el.

Impozit pe profit la microîntreprinderi

Eugen Rădulescu a abordat și problema microîntreprinderilor.

„Avem regimul microîntreprinderilor, respectiv microîntreprinderile care au cel puțin un salariat și o producție de până la 500.000 euro pe an și beneficiază de favoruri fiscale în materie de profit. Sunt 455.000 de microîntreprinderi. Ca număr de firme sunt 55%, au 14% din total active în sistemul economiei, valoarea adăugată brută este undeva pe la 13,2% și numărul de salariați este de 27%”, a declarat acesta.

În ce privește microîntreprinderile, Rădulescu afirmă ar fi mai bine să se treacă și la impozitarea profitului.

„Nu poți ca microîntreprinderi care angajează mai mult de un sfert din forța de muncă a României să nu plătească impozit pe profit, ci minunea aceea de 3%. Guvernul nostru zice să renunțăm la banii de la PNRR pe care îi primeam gratis pentru că nu vrem să ne atingem de această pomană. O schimbare pentru microîntreprinderi nu înseamnă eliminarea lor. Economia are multe capacități de a se ajusta, mai ales că asta ar însemna o normalizare a lucrurilor. Acesta este unul din exemple. Sigur că mult mai important ar fi dacă am putea colecta TVA mai mult, dar văd că nu reușim de 30 de ani să facem asta. Ceva se întâmplă acolo și nu știu ce, că nu e domeniul meu de specialitate”, spune Rădulescu.

Majorarea TVA

Întrebat în cadrul emisiunii „În fața ta” dacă vom putea plăti doar prin reducerea cheltuielilor, Rădulescu a spus că nu se poate fără să crești taxele.

„Tare mă tem că, în momentul în care vorbești despre mărirea veniturilor, prima pe care poți să apeși este mărirea impozitelor, și anume tot a TVA-ului, pentru că aici este cel mai ușor de colectat. Dacă vrei bani imediat la buget, crești TVA”, afirmă Rădulescu.

Și premierul a anunțat o reformă fiscală aplicabilă din 2026

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat la sfârșitul lunii august reprezentanții mediului de afaceri că în acest an nu se vor mări taxele, dar că de la începutul anului următor vor începe consultările cu patronatele pentru o reformă fiscală.

„Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscală fără consultarea mediului de afaceri și fără a oferi antreprenorilor un orizofnt de timp suficient până la punerea în aplicare a unor noi măsuri”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Reprezentanții mediului de afaceri au apreciat dialogul cu Guvernul, continuat și detaliat la nivelul ministerelor, se precizează în comunicat.

La consultările de astăzi, de la Palatul Victoria, reprezentanții Executivului și cei ai mediului de afaceri au mai discutat despre implementarea E-Factura, E-TVA, E-Transport, a Sistemului de Garanție-Returnare, pregătirea punerii în aplicare a salariului minim european, precum și alte aspecte ce țin de sectorul turismului.

Doar digitalizarea în acest an

În comunicat este inclusă și o declarație a premierului care menționează că în acest an nu se vor majora taxele. De altfel, orice modificare fiscală adoptată în această lună nu poate fi aplicată decât după șase luni, conform legislației.

„Șeful Executivului a subliniat că începând de anul viitor vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală”, se precizează în comunicatul guvernului.

„Nu luăm în calcul majorarea taxelor. Mergem mai departe cu digitalizarea ANAF, creșterea încasărilor bugetare și reforma cheltuielilor publice”, a precizat prim-ministrul la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria.

De asemenea, trebuie amintit faptul că discuțiile legate de reforma fiscală sunt programate după alegerile parlamentare din acest an, care vor fi organizate pe 1 decembrie.

Recomandări Business News by Termene.ro

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță, de asemenea, creșterea taxelor și impozitelor în 2025

Clasamentul celor mai mari 20 de companii din București. Profitul a cinci firme este mai mare decât al celorlalte 484.364

Start-Up Nation 2024. Vor fi acceptate toate codurile CAEN de la ajutorul de minimis și TVA-ul va fi cheltuială eligibilă

Contabilii sunt cei mai căutați pe piața muncii. Multe companii au externalizat acest serviciu. Salariile lunare ajung și la 5.000 de euro

Diferențe mari pe piața muncii între angajatori și aplicanți. Companiile solicită program de birou, candidații doresc să lucreze hibrid

Ce îi lipsește României pentru a atrage din turism o contribuție de 4,5% din PIB, cât este media în Uniunea Europeană

Clasamentul celor mai mari firme de textile din România. Un angajat produce 23.000 de euro cifră de afaceri

Ajutoare financiare pentru pregătirea a 8.000 de specialiști în domeniul eficienței energetice în construcții

Pașaportul digital pentru textile va afecta industria textilelor și a confecțiilor din România. Ce reguli se aplică de la 1 ianuarie 2025

Trei bănci dețin compania care domină clasamentul firmelor de pază și securitate. Sectorul are venituri de 1,3 miliarde lei

Ministerul Economiei a modificat metodologia care protejează IMM-urile de schimbările legislative abuzive, care nu sunt „gândite mai întâi la scară mică“

AI Asistent Financiar: Instrumentul Digital care Revoluționează Analiza Financiară la Termene.ro

Clasamentul celor mai mari companii care administrează lanțuri de farmacii. Afacerile din sector au depășit 30 de miliarde de lei anual

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro