Business News

Ministerul Economiei a modificat metodologia care protejează IMM-urile de schimbările legislative abuzive, care nu sunt „gândite mai întâi la scară mică“

19 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ordinul nr. 2.761 al ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului revizuiește procedurile de evaluare a impactului legislativ asupra IMM-urilor. Practic este modificată legislația „Testului IMM” stabilită în 2023, tot printr-un ordin de ministru (nr.546/2023).

Testul IMM este „modalitate de evaluare a impactului economic, social și de mediu pe care propunerile legislative îl au asupra IMM-urilor ce constă în efectuarea unui sondaj de către inițiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare a acestuia, cu privire la potențialele efecte generate în activitatea întreprinderilor mici și mijlocii de introducerea noilor reglementări, prin una dintre modalitățile prevăzute în legislație”, așa cum este explicată de reprezentanții ministerului.

Acest test este esențial pentru a proteja interesele acestor întreprinderi și a asigura că reglementările adoptate nu vor genera sarcini administrative sau financiare nejustificate.

Consultarea IMM-urilor prin metoda „bulgăre de zăpadă”

Modificările aduse prin noul ordin vizează procedura de elaborare și aplicare a Testului IMM, un instrument folosit pentru a evalua impactul economic, social și de mediu al proiectelor de acte normative asupra IMM-urilor.

Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale modificărilor vizează modul de consultare a IMM-urilor. Astfel, inițiatorii actelor normative sunt obligați să consulte un număr mare și reprezentativ de IMM-uri afectate de propunerile legislative.

Metoda „bulgăre de zăpadă” a fost introdusă ca o modalitate de eșantionare nonprobabilistică, utilă în situațiile în care nu există informații suficiente despre toate IMM-urile vizate.

Metoda implică identificarea inițială a unui grup de IMM-uri, care, la rândul lor, vor ajuta la identificarea altor IMM-uri, proces ce se desfășoară într-un lanț continuu. Această abordare permite autorităților să creeze un eșantion reprezentativ și să obțină o imagine clară a impactului potențial al actului normativ.

„Gândiți mai întâi la scară mică”

Modificările legislative introduc și principiul „Gândiți mai întâi la scară mică”, care impune inițiatorilor de reglementări să evalueze mai întâi impactul acestora asupra IMM-urilor, înainte de a lua o decizie finală. De asemenea, se menționează principiul numărului constant, care prevede că orice sarcină administrativă nou impusă IMM-urilor trebuie să fie compensată prin eliminarea unei sarcini existente.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro