Business News

Diferențe mari pe piața muncii între angajatori și aplicanți. Companiile solicită program de birou, candidații doresc să lucreze hibrid

17 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Tot mai mulți angajatori impun lucratul de la sediile companiilor. Candidații, în schimb, preferă locuri de muncă hibride și au așteptări salariale tot mai mari. Importanța aplicațiilor AI în procesul de recrutare crește, deoarece acestea ușurează semnificativ sarcina angajatorului, „eficientizând închiderea de roluri”.

Salariații preferă munca hibridă

După ce, în ultimii ani, joburile remote au avut o pondere importantă pe piața muncii, în contextul pandemiei de coronavirus, acum situația pare să se fi schimbat radical. Angajatorii vor ca angajații să lucreze de la sediul firmei, o tendință care se manifestă de câteva luni bune, în timp ce salariații preferă munca hibridă și au cerințe salariale mai mari.

„Angajatorii au început să impună tot mai mult lucratul de la sediile companiilor, limitând (ba chiar excluzând în anumite industrii) lucratul de acasă. Angajații preferă, însă, în continuare beneficiul lucratului hibrid, având, în egală măsură, așteptări de creșteri salariale, în raport cu modificările prețurilor la alimente, inflația și tot ce știm că se întâmplă în prezent”, a declarat pentru Termene.ro Alina Petrea, HR & Managing Partner al agenției de recrutare RightFIT.

Specialistul în HR mai menționează faptul că, odată cu creșterea salariului minim pe economie, implicit s-au mărit și bugetele de salarii ale angajatorilor, motiv pentru care aceștia pun tot mai mult accent pe rezultate și pe performanța angajaților.

Rolul AI în recrutare

În ceea ce privește rolul AI în recrutare, devine tot mai clar că aportul inteligenței artificiale în procesul de selecție a angajaților este esențial.

„Folosim AI atunci când construim fișe de evaluare a performanței, pe care le personalizăm ulterior. De asemenea, folosim AI în cadrul unei aplicații de recrutare pe care am dezvoltat-o intern și pe care acum o vindem pe piață. Aceasta ne-a ajutat mult în digitalizarea procesului de recrutare și eficientizează considerabil închiderea de roluri”, a mai precizat specialistul în recrutare.

Rata de angajare, în România, în creștere

Rata de angajare a persoanelor cu vârste între 20 și 64 de ani a crescut în România cu 0,2% în al doilea trimestru din 2024 față de primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor Eurostat. La nivelul UE, rata de angajare a persoanelor din aceeași categorie de vârstă a ajuns la 75,8%, înregistrând o creștere de 0,2 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al aceluiași an, potrivit Oficiului de Statistică al Comisiei Europene.

Deși rata de angajare a crescut, piața muncii a scăzut în al doilea trimestru al anului 2024, aceasta fiind concluzia analizei realizate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

De asemenea, gradul de flexibilitate al pieței muncii, care include persoanele cu nevoi de angajare nesatisfăcute, s-a redus. O mare parte dintre acestea sunt șomeri. Acesta a scăzut la 11,0% din forța de muncă extinsă, în aceeași categorie de vârstă, în al doilea trimestru al anului 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 0,1 puncte procentuale față de primul trimestru din 2024.

Între primul și al doilea trimestru din 2024, Estonia (+1,0 puncte procentuale), Lituania (+0,9 pp) și Cehia (+0,8 pp) au înregistrat cele mai mari creșteri ale ratei de angajare dintre cele 18 țări membre ale UE unde aceasta a crescut. Rata de angajare a crescut și în România, cu 0,2%, plasând țara noastră printre ultimele zece state membre ale UE ca rată de angajare în trimestrul al doilea.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro