Câte deconturi precompletate în sistemul RO e-TVA, din cele 360.400 analizate de ANAF, au fost descoperite cu diferențe semnificative
În Articol
- Comitetului Național pentru decontul precompletat RO e-TVA a avut prima întâlnire la începutul lui septembrie. Ministerul Finanțelor a venit cu această inițiativă pentru a analiza primul set de date generat de sistemul e-TVA pe simulările ANAF pentru trimestrul II 2024.
Comitetul a fost întrunit pentru analiza primelor date generate de simulările realizate de ANAF pentru trimestrul II 2024. Organismul a fost creat după protestele contabililor în momentul în care proiectul decontului precompletat pentru sistemul RO e-TVA a fost prezentat de Ministerul de Finanțe. Printr acest comitet, ministerul încearcă să convingă mediul de afaceri că proiectul este util
De altfel, la întrevederea prezidată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au participat reprezentanți ai Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Camerei Consultanților Fiscali, Coaliției pentru Dezvoltarea României, Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, Asociației Berarii României, Consiliului Investitorilor Străini, Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.
Până la 1 ianuarie 2025 decontul precompletat este aplicat facultativ firmelor. Practic, societățile comerciale trebuie să-l completeze, dar dacă nu o fac, nu sunt sancționate. Amenzile e-TVA nu se vor aplica anul acesta, ci vor începe de la 1 Ianuarie 2025.
Cum a funcționat decontul precompletat până acum
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut în cadrul întâlnirii, că, dintr-un total de 360.400 deconturi analizate, pentru că nu au fost luați în calcul contribuabilii cu TVA la încasare, doar pentru 5% s-au identificat diferențe semnificative.
„Rapoartele în baza cărora sunt generate datele vor fi puse la dispoziție contribuabililor, au fost realizate cu scopul de a înlătura eventualele erori apărute, permițându-le să efectueze calibrări ale evidențelor operative și contabile”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Finanțe
„Am fost toți de acord că este o unealtă de ajutor pentru analizarea modului de raportare a decontului de TVA, în concordanță cu starea de fapt fiscală”, a mai punctat ministrul Marcel Boloș.
Firmele vor fi notificate dacă raportările nu sunt corecte
„Este important de precizat că au fost analizate și vor fi transmise notificări de conformare (cu scop informativ până la 01.01.2025), doar pentru acele neconcordanțe aferente rândurilor 9, 10, 11 din decont, ce privesc livrările efectuate de contribuabili pe teritoriul național, cu cota standard sau cote, acestea fiind rezultate ale modului de operare a diverselor sisteme aflate în mod direct sub controlul companiilor (modulul e-Factura, AMEF și parțial din declarația 394), ce asigură un grad ridicat de acuratețe. În final, vrem ca împreună să facem din e-TVA un instrument important pentru fundamentarea indicatorilor care să identifice cu o mai mare precizie riscul fiscal, reducând numărul acțiunilor fiscale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Reamintim că până la 1 ianuarie 2025 s-a prevăzut o perioadă tranzitorie pentru familiarizarea cu operațiunile specifice implementării la nivelul contribuabililor, simultan cu operaționalizarea și testarea sistemului e-TVA într-un cadru comun între Ministerul Finanțelor și mediul de afaceri.
De ce este util decontul precompletate în RO e-TVA
Obiectivele impLementării sistemului sunt:
- reducerea decalajului fiscal în domeniul TVA rezultat din estimările macroeconomice realizate la nivel național și implicit asigurarea încadrării în țintele asumate de România prin jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență;
- creșterea gradului de conformare voluntară care să conducă la asigurarea încasării sumelor din TVA la bugetul de stat general consolidat;
- reducerea impactului evaziunii fiscale rezultate din activitățile economice ilicite desfășurate de contribuabili, respectiv din modul de evidențiere și înregistrare a operațiunilor impozabile specifice TVA-ului.
- Amenzile e-TVA nu se vor aplica anul acesta, ci vor începe de la 1 Ianuarie 2025.
- Valorile amenzilor vor fi următoarele: între 5.000 – 10.000 Lei pentru contribuabili mari, între 2.500 – 5.000 Lei pentru contribuabili mijlocii, respectiv între 1.000 – 2.500 Lei pentru contribuabili mici.
- Firmele care aplică TVA la încasare nu sunt vizate până pe 1 august 2025.
- Notificările de conformitate vor fi trimise de ANAF în cazul unor diferențe de peste 20% între valoarea TVA estimată și decontul precompletat e-TVA depus de contribuabil.