Business News

Marile temeri fiscale pentru anul 2025 ale companiilor de construcții de drumuri și autostrăzi: facturi neplătite și taxe mai mari

10 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Marea temere a drumarilor este că nu vor mai fi bani la buget și vor rămâne cu facturile neplătite, situație care s-ar putea prelungi și în 2025.

Nu în ultimul rând, drumarii, ca de altfel și afaceriștii din alte sectoare, se așteaptă la o creștere a taxelor începând cu 2025, situația urmând să revină la normal undeva prin 2027.

Măsurile care nasc teamă

Guvernul a aprobat recent mai multe facilități pentru ca persoanele sau firmele cu datorii să achite debitele restante până la 25 noiembrie. Concret, au fost anulate dobânzile şi penalitățile de întârziere, fiind acordată în același timp o bonificație de 3% pentru contribuabilii bun-platnici. Măsurile au rolul de a veni în sprijinul contribuabililor, pe fondul lipsei temporare de lichidități din piață, susțin guvernanții.

Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor spune că ele scot la iveală mai degrabă disperarea guvernanților de a strânge bani la buget.

El avertizează că dat fiind contextul actual nu este deloc exclus ca lucrările să rămână neplătite în a doua parte a anului. De altfel, este binecunoscut faptul că statul întârzie cu lunile plata facturilor la lucrările pe care le-a contractat cu firmele din construcții, iar din acest motiv se creeze blocaje financiare în lanț.

„Nu o să mai fie bani, probabil că la finalul anului vor rămâne facturi neplătite la lucrările care se fac, nu vor plăti anul acesta și din lipsă de bani, dar și pentru că vor să trieze plățile.

Anul viitor o să fie prost pentru că probabil va fi nevoie să crească TVA și vor mai fi și alte măsuri fiscale…(…) dacă amnistia de acum îi face pe unii să se simtă nedreptățiți, la anul, o să fim toți la fel, adică o să ne bage niște dări care chiar nu vor putea să fie plătite”, a declarat pentru Termene.ro Liviu Tomulesei, președintele Patronatului Drumarilor.

Reprezentatul patronatului consideră că abia de prin 2027 s-ar putea reveni la situația de acum.

Restructurări după eliminarea facilităților fiscale

Sectorul construcțiilor, alături de agricultură și industria alimentară și IT, a fost puternic afectat de eliminarea unor facilități fiscale, începând cu 1 noiembrie 2023, multe companii fiind nevoite să recurgă la restructurări.

Concret, angajații din toate aceste sectoare nu mai sunt scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asiguratorie pentru muncă (CAM).

„Facilitățile fiscale ne-au fost luate în mare parte, toate cheltuielile pentru a păstra forța de muncă le suportă firmele și atunci se diminuează și profitul sau rămâi fără el. Oamenii pleacă, nu stau, dacă nu le asiguri condiții. Sunt multe firme care caută forță de muncă, mai ales specialiști, și nu găsesc”, a mai precizat Tomulesei.

În același timp, Guvernul urmează să adopte începând cu 2025 o serie de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar care ar putea să crească până la 7-8%. Printre aceste măsuri, s-ar putea număra și eliminarea altor stimulente fiscale pentru angajații din construcții, conform unor recomandări făcute de Banca Mondială în anul 2023.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a solicitat încă dinainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie ca România să prezinte până la sfârșitul anului 2024 un plan de eliminare a facilităților fiscale acordate de Ministerul Finanțelor.

Mesajul analiștilor Comisiei Europene a fost că România a exagerat cu acordarea de facilități fiscale. Guvernul și Ministerul Finanțelor vor trebui să aleagă, începând cu 2025, maximum 2-3 domenii pe care să le sprijine doar pentru dezvoltare.

Lista facilităților fiscale actuale

Angajații din construcții (10% din forța de muncă ocupată) sunt în prezent scutiți de la impozitul pe veniturile personale și o parte din contribuțiile sociale obligatorii, respectiv contribuția la Pilonul II de pensii este opțională.

Mai exact, este vorba de scutirea de impozit pentru veniturile din salarii și venituri asimilate salariilor, atâta timp cât acestea nu depășesc 10.000 de lei brut pe lună.

La aceasta se adaugă reducerea cotei pentru Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) în funcție de procentul alocat fondului de pensii privat, mai exact 4,75%. Pentru aplicarea facilităților fiscale amintite, cifra de afaceri în domeniul construcțiilor trebuie să reprezinte cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Construcțiile reprezintă sectorul cu cele mai multe firme intrate în insolvență în ultimii doi ani. Un studiu Coface România arată că primele 3 sectoare în funcție de numărul companiilor intrate în insolvență, în 2023, sunt construcțiile (1.446), comerț cu amănuntul (825) și comerțul cu ridicată și distribuție (815). În cele trei sectoare activează aproximativ 39% din totalul companiilor din România.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro