Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță privind amnistia pentru firme și persoane fizice
În Articol
- Ministerul de Finanțe precizează în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului României că amnistia fiscală este necesară ținând cont de restanțele de 175 de miliarde de euro, 35 de miliarde de euro, care trebuie colectate. Cu toate acestea, conform analizei ministerului, doar 9 miliarde de lei se vor recupera din creanțele bugetare ale persoanelor juridice și persoanelor fizice.
Amnistia fiscală prevede ca firmele și persoanele fizice care își achită restanțele la Agenția Națională de Administrare Fiscală să fie iertate de penalitățile și dobânzile calculate la aceste creanțe. De amnistia fiscală ar urma să profite 330.735 de contribuabili persoane juridice și 848.705 contribuabili persoane fizice.
Proiectul de ordonanță a amnistiei poate fi consultat aici.
„Întrucât volumul creanțelor bugetare neîncasate la buget a ajuns la valoarea de 175 miliarde de lei echivalentul a 35 miliarde euro iar în acest context trebuie identificate măsuri care să permită o mai bună colectare a creanțelor bugetare dar în același timp să nu antreneze efectul de neplată a datoriilor față de buget context în care creditul fiscal trebuie să aibă costuri mai mari decât creditul bancar. De asemenea anumite facilități fiscale care îmbracă forma anulării parțiale a accesoriilor aferente creanțelor bugetare acordate pe termene limitate de timp pot conduce la îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare”, se precizează în proiect.
Contribuabilii cu datorii la 31 august, restanțele trebuie plătite până la 25 noiembrie
Conform inițiativei Ministerului Finanțelor „Sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv obligațiile de plată care, la această dată, se află în oricare dintre situațiile prevăzute la alin. (3), iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, înlesnirea la plată își pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal”.
Situația datoriilor la bugetul de stat este cea din tabelul următor:
Lista impozitelor și taxelor pentru care se aplică amnistia fiscală
În sensul prezentelor măsuri, prin obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv se înțelege:
- a) obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată până la data de 31 august 2024 inclusiv. Sunt considerate obligații bugetare principale restante și obligațiile bugetare principale datorate de debitorul aflat în insolvență pentru care s-a împlinit scadența până la data de 31 august 2024 inclusiv, independent de existența unui tabel de creanțe sau a unui program de plată a creanțelor.
- b) diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și diferențele de obligații bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisă și comunicată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ca urmare a unui control fiscal;
- c) obligațiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă din oficiu de organul fiscal sau prin declarație de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- d) alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și obligațiile bugetare principale stabilite de alte organe decât organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024, transmise spre recuperare organelor fiscale în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.
Nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 inclusiv:
- a) obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv;
- b) obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.
Proiectul de ordonanță a amnistiei poate fi consultat aici.
Răsplata rău-platnicilor
- Pentru persoane fizice
O persoană fizică va trebui să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei. Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.
- Pentru firme
O societate comercială cu datorii la bugetul de stat trebuie să plătească integral restanța inițială (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) până pe 25 noiembrie 2024. După această plată, firmei i se va anula sumele accesorii pe care astfel nu va mai trebui să le achite.
Bonus fiscal pentru firmele fără datorii
Proiectul propune și o măsură pentru stimularea contribuabililor bun-platnici, care și-au achitat la timp taxele și impozite. Aceștia vor primi o bonificație sub forma unui credit fiscal de 3% din viitoarele obligații fiscale începând din 2025.
„Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare precum și contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din Codul fiscal, beneficiază de o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz. În cazul grupului fiscal, bonificația se aplică la impozitul pe profit anual declarat de persoana juridică responsabilă”, se precizează în proiect.