Business News

SURSE. De ce ar dori Marcel Boloș să demisioneze din funcția de ministru al Finanțelor. De ce PSD, dar și PNL vor să-l demită

26 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Marcel Boloș este hotărât să demisioneze și să renunțe la funcția de ministru al Finanțelor. Încă de la începutul lunii august, el și-a anunțat o parte din colegi că intenționează să renunțe la post, conform informațiilor obținute de Clever News Center.

Decizia liderului liberal este motivată de patru aspecte:

Cu toate acestea, decizia de a-l înlocui pe Marcel Boloș nu a fost încă luată. Nicolae Ciucă l-a rugat să reflecteze mai mult asupra demisiei. În ceea ce privește cererile de demitere din partea PSD și PNL, Nicolae Ciucă l-a asigurat că va încerca să-i convingă pe liberali să-i acorde mai multă încredere și sprijin lui Marcel Boloș.

Anunțul lui Ciucă despre demisie/demitere

Reamintim că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a făcut vineri o serie de declarații din care reiese că Marcel Boloș se gândește la demisie, dar și că unii colegi de partid i-au cerut să-l demită din postul de ministru.

„În momentul de față, la Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș a încercat să-și valorifice cât mai bine cunoștințele și să gestioneze această problemă a deficitului bugetar. Probabil că are și motive personale pe care le ia în considerare, ținând cont că toată presiunea este îndreptată asupra sa, și voi avea o discuție cu domnia sa legată de acest subiect”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a mai declarat vineri că va avea o discuție cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, după ce a fost întrebat dacă se gândește să-l schimbe, în contextul nemulțumirilor din partid față de activitatea acestuia.

„Există o discuție pe care am avut-o cu domnul ministru. Dincolo de aprecierea personală pe care o am legată de activitatea domnului ministru din perioada în care am exercitat funcția de premier (…) – și vreau să-i mulțumesc încă o dată și să reamintesc că, sub conducerea domnului Boloș la MIPE, România a reușit să atingă cea mai mare absorbție de fonduri europene într-un an, de când suntem membri UE, și asta i se datorează, din perspectiva mea, domniei sale și echipei de la MIPE”, a afirmat Ciucă vineri, într-o conferință de presă, la Târgu Jiu.

Boloș, acuzat că nu a convins Bruxelles-ul să amâne reforma fiscală din România până în 2025 sau 2026

Marcel Boloș și-a anunțat colegii de guvern încă de la începutul anului că Bruxelles-ul dorește ca România să-și asume în acest an începutul reformei fiscale. Marcel Ciolacu, premierul României, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, nu l-au luat în serios.

Conform informațiilor Clever News Center, liderii PSD au crezut mereu că aceste discuții legate de modificarea codului fiscal pot fi amânate ușor până după alegerile parlamentare din România, programate pentru 1 decembrie.

Aceștia s-au bazat pe faptul că în această toamnă se va schimba componența Comisiei Europene. După alegerile europarlamentare din iunie, țările membre ale UE vor numi noi comisari europeni. Liderii PSD nu au prevăzut însă că președinta Comisiei Europene va rămâne Ursula von der Leyen.

Adrian Câciu a încercat să convingă Comisia Europeană să evite aceste discuții în acest an. Nu a reușit, iar oficialii de la Bruxelles au blocat tranșa a treia din PNRR.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a crezut că o va convinge el pe Ursula von der Leyen. Cei doi s-au întâlnit joi, 22 august, la Bruxelles. Nici Marcel Ciolacu nu a obținut un rezultat favorabil. Prim-ministrul a anunțat că este nevoie de o reformă fiscală, cel puțin în ceea ce privește impozitarea microîntreprinderilor și eliminarea facilităților fiscale pentru anumite sectoare de muncă. Marcel Ciolacu a recunoscut că România va pierde bani din PNRR dacă nu va face aceste reforme.

Premierul României a dat însă vina pe PNL (și USR) pentru că au negociat și au întocmit prost Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marcel Boloș nu a înțeles această atitudine, în condițiile în care a susținut mereu în ședințele de guvern că reforma fiscală trebuie începută încă din acest an.

Digitalizarea ANAF

Dacă liderii PSD au dorit să-și asume meritele pentru convingerea Comisiei Europene să plătească facturile din PNRR fără reforme fiscale, Marcel Boloș a fost pus în față atunci când s-a discutat despre digitalizarea ANAF.

„Ca orice proiect nou, multe dintre propunerile de digitalizare fie nu erau practice pentru mediul privat, fie erau respinse din reflex. Cu toate acestea, nici premierul, nici alt lider PSD nu au explicat că, fără digitalizarea ANAF, România va rămâne o țară cu cea mai mare evaziune fiscală din UE”, a explicat un lider liberal apropiat de Marcel Boloș.

„Digitalizarea ANAF nu s-a realizat cu resurse uriașe, nici financiare, nici tehnice, nici umane. Cu toate acestea, Marcel Boloș a fost lăsat să muncească singur, atât tehnic cât și politic. Mai mult, când au apărut reacții negative din partea mediului privat, premierul a spus că nu știa de proiect și că Ministerul Finanțelor ar trebui să ceară acordul mediului privat. Asta în condițiile în care premierul primea informări săptămânale despre digitalizarea ANAF”, a mai spus liderul PNL.

Atacurile din partea colegilor de coaliție

Dorința premierului Marcel Ciolacu de a face mereu glume, dar care să transmită ideea că el deține controlul, l-a „lovit” de mai multe ori și pe Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a fost de mai multe ori subiectul ironiilor premierului. Chiar în luna august, Marcel Ciolacu l-a ironizat pe Marcel Boloș când a fost întrebat despre propunerea prin care firmele cu datorii la stat ar fi afectate de plafoane mai mici la plățile zilnice în numerar. Premierul a spus despre Boloș: „copiii spun lucruri trăsnite”.

Boloș dorea, la propunerea ANAF, ca acei contribuabili care au datorii la buget și poprire pe conturi să aibă limitări în tranzacțiile cu numerar până la plata debitelor către buget.

„Poți să faci plăți în numerar, dar până la limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii și 1.000 de lei pentru contribu

abilii mici, dar această limită este valabilă doar pe perioada în care au poprirea. Dacă îți plătești impozitele și taxele, această limită se ridică și poți continua plățile în numerar, fără nicio problemă”, a adăugat Marcel Boloș.

Chiar și unii colegi vor să-l schimbe

Ultimul motiv care l-a determinat pe Marcel Boloș să iasă din guvern sunt atacurile, fie directe, fie din spatele cortinei, venite din partea unor lideri liberali. Aceștia îi reproșează lui Boloș că din cauza sa, PNL a pierdut sprijinul mediului privat într-un an în care vor avea loc alegeri parlamentare pe 1 decembrie.

I se reproșează că antreprenorii sunt speriați de digitalizarea ANAF și de faptul că legislația fiscală pentru microîntreprinderi trebuie schimbată la cererea Comisiei Europene.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro