Business News

România este una dintre puține state membre UE care nu au reușit reducă poluarea atmosferică și să crească economia

18 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Datele statistice au scos la iveală faptul că politicile europene în privința protecției mediului au avut rezultate în ceea ce privește scăderea nivelului noxelor din atmosferă. Scăderea poluării a fost realizată fără ca economia europeană să scadă.

Cum a evoluat poluarea

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au fost mai mici cu 4,0% în trimestrul I din 2024 față de anul precedent.

În primul trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au fost estimate la 894 de milioane de tone de echivalent CO2. Aceasta reprezintă o scădere de 4,0% în comparație cu același trimestru al anului 2023 (931 de milioane de tone de echivalent CO2).

Se estimează că, în primul trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 20 de țări ale UE, în comparație cu același trimestru al anului 2023. Cele mai mari reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră sunt estimate pentru Bulgaria (-15,2%), Germania (-6,7%) și Belgia (-6,0%).

Gazele cu efect de seră provoacă schimbări climatice. Așa-numitul „coș Kyoto” de gaze cu efect de seră include dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), protoxidul de azot (N2O) și gazele fluorurate. Acestea sunt exprimate într-o unitate comună, echivalenți CO2, așa cum sunt definiți în cel de-al cincilea raport de evaluare al IPCC (AR5).

Stagnarea economiei

Produsul intern brut (PIB) al UE a rămas stabil, înregistrând doar o ușoară creștere (0,3% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului 2023).

În primul trimestru al anului 2024, sectoarele economice responsabile pentru cele mai mari reduceri în comparație cu primul trimestru al anului 2023 au fost aprovizionarea cu energie electrică și gaze (-12,6%) și gospodăriile (-4,4%), susțin experții Eurostat.

12 țări ale UE (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia și Croația) au reușit să își reducă emisiile și, în același timp, să își crească PIB-ul.

 

statistica poluare atmosferica state UE

Situația României

Țara noastră nu confirmă statistica generală a statelor europene. În România, în primul semestru al anului 2024, au crescut atât noxele din aer, cât și economia, măsurată prin produsul intern brut.

Produsul intern brut al României a crescut cu 2% în primele șase luni din 2024. În schimb, poluarea atmosferică a crescut cu 1%.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro