Business News

Antreprenorii români aleg să oprească investițiile în fața schimbărilor fiscale dese

9 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Numai anul trecut, 2023, au fost făcute 219 modificări de lege cu impact direct asupra firmelor. Astfel, „mediul de afaceri din România este profund afectat și destabilizat de schimbările fiscale dese, creşterea taxelor şi aplicarea legilor chiar şi de pe o zi pe alta, cum s-a întâmplat în ultimii aproape doi ani”, se precizează în analiza realizată de cei de la NextUp.

Analiza ultimelor 18 luni

În ultimele 18 luni, în România au avut loc numeroase schimbări privind regimul fiscal pentru firme, venite atât cu măriri de impozite, cât şi cu introducerea mai multor taxe şi cu eliminarea unor facilităţi fiscale.

„Mediul de afaceri din România este profund afectat şi destabilizat de schimbările fiscale dese, creşterea taxelor şi aplicarea legilor chiar şi de pe o zi pe alta, aşa cum s-a întâmplat în ultimii aproape doi ani. Legile sunt aplicate înainte să fie înţelese, pentru că direcţia generală a instituţiilor de stat în relaţie cu contribuabilul este de a-l prinde cu frauda. Din cauza impredictibilităţii legislative, care afectează din ce în ce mai puternic afacerile mici şi mijlocii, tot mai mulţi antreprenori amână sau opresc complet investiţiile în dezvoltarea afacerilor”, susţine NextUp.

Impactul bugetar al firmelor în urma digitalizării Fiscului

Impactul pe bugetul unei companii este uneori direct, imediat puternic. Dacă cele mai cunoscute publicului larg sunt schimbările aduse de e-Factura, care au generat un haos total, şi cele de e-TVA anunţate iniţial în iunie că vor intra în vigoare în iulie, în practică modificările fiscale sunt mult mai numeroase.

„Digitalizarea la stat în ultimul an a însemnat pentru contabili stres şi mai multă muncă manuală, pe care, din păcate, softul nu poate să o preia întotdeauna – de exemplu, acele note explicative de TVA, pe care contabilii vor trebui să le întocmească de mână”, se precizează în raport.

Concret, în 2023 au fost 219 modificări de lege cu impact direct asupra firmelor, iar în 2024, până la final de iulie, sunt 124 de modificări fiscale, conform legilor publicate online de ANAF, susţine compania.

Investițiile în stand-by

Schimbări dese, cu impact în bugetul companiei înseamnă aşteptare.

„Asteptăm să vedem ce avem de plătit, ca să ştim cât putem investi, să ne întindem cât ne e plapuma. De aceea, în acest context, multe firme nu mai fac investiţii de business şi, în consecinţă, fie abia supravieţuiesc, fie amână creşterea”, explică Roxana Epure, managing partner NextUp.

„De altfel, în mediul de afaceri experimentăm o atmosferă de nesiguranţă, cauzată de lipsa de predictibilitate creată de oficiali. Antreprenorii sunt dornici să facă investiţii, printre care în digitalizare şi automatizarea operaţiunilor printr-un folosirea unui soft potrivit de tip ERP, în dezvoltarea echipei şi în deschiderea de noi puncte de lucru sau în alte forme de extindere”, adaugă aceasta.

„Însă, prin prisma noilor reglementări fiscale prin care au dispărut anumite facilităţi şi au crescut anumite taxe, firmele se văd nevoite să ia măsuri drastice de tăieri de costuri şi dezvoltare, care în fond înseamnă şi mai puţini bani la bugetul de stat. Din punctul nostru de vedere, nu fac bine deloc mediului de afaceri aceste schimbări bruşte de direcţie, de taxe, pentru că antreprenorii nu ştiu la ce să se aştepte şi trăiesc într-o impredictibilitate totală”, mai declară Roxana Epure, managing partner NextUp.

NextUp are peste 6.000 de clienţi, cu o medie de 5 utilizatori per companie. Compania dezvoltă softuri pentru gestionarea eficientă a operaţiunilor în business şi dezvoltarea afacerilor şi militează pentru o colaborare eficientă şi avantajoasă între stat şi mediul privat.

NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care îi scuteşte pe antreprenori de timp cu birocraţia, cum este e-Factura. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale şi folosit cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie, construcţii şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de resurse şi a optimiza procesele şi previziunile de business.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro