Business News

Încasările ANAF au crescut cu aproape 18% în primul semestru al lui 2024 față de anul trecut

21 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Astfel, în perioada menționată, creșteri de venituri s-au înregistrat la bugetul asigurărilor sociale de sănătate (+42,6%), respectiv 1,4 miliarde de lei, și la bugetul asigurărilor sociale (+10,4%), 0,49 miliarde de lei.

Încasările din TVA au crescut

Totodată, încasările din taxa pe valoarea adăugată au crescut cu 0,8 miliarde de lei (+11,4% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut), iar cele din accize cu 1,03 miliarde de lei (+44,4%). Totodată, sumele provenite din impozitul pe venit au fost mai mari cu 0,74 miliarde de lei  (+ 24,4%).

În 2019, Comisia Europeană a declanșat în cazul României procedura de deficit excesiv. Potrivit premierului, Executivul va negocia cu CE un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%, ceea ce ar presupune o scădere cu 0,7 puncte procentuale pe an, pentru acest indicator.

Deficit de 3,6% la jumătatea anului

În ciuda creșterii de venituri peste estimări, deficitul bugetar a ajuns în primul semestru la 3,6% din PIB, după cum a anunțat marți premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a explicat că nivelul ridicat al deficitului se justifică prin cheltuielile pentru investiții, inclusiv cofinanțări pentru proiecte cu fonduri UE.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro