Business News

Amenzile aplicate de Antifraudă au crescut în iunie cu 88%, până la 18,2 milioane de lei

19 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Agenția Națională de Administrare Fiscală a intensificat controalele în luna iunie, organizând 4.201 controale fiscale, în creștere anuală cu 26,7%. În aceeași lună, antifrauda a aplicat în urma controalelor defășurate amenzi în valoare de 18,2 milioane de lei, în creștere cu 88%, în termeni anuali, a anunțat Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Astfel, potrivit Finanțelor, în luna iunie s-au desfășurat ”4.201 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a anului 2023…Prin aceste acțiuni de control fiscal au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281,96 milioane de lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65,84 milioane de lei”.

Tot în luna iunie s-au derulat ”1.783 controale antifraudă, prin care au fost estimate implicații fiscale în valoare de 165,9 milioane de lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 18,21 milioane de lei, în creștere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului 2023”.

Finanțele au anunțat totodată că ”pentru creșterea conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificări”. În majoritatea covârșitoare a cazurilor (1.195) riscurile fiscale notificate au vizat Taxa pe Valoarea Adăugată și impozitul pe profit. Au existat totodată 135 notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO-E Transport.

Domeniul transporturilor, ținta controalelor fiscului

Potrivit comunicatului, circa 70% obligațiile fiscale suplimentare stabilite în urma controalelor derulate provin de la firme din următoarele domenii:

– Transport și depozitare – 34,80%;
– Comerț cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 20,32%;
– Industria prelucrătoare – 14,18%.

Peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

Strategia ANAF: încurajarea conformării voluntare și combaterea evaziunii

Strategia ANAF în ceea ce privește activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii: încurajarea creșterii conformării voluntare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a mai comunicat Ministerul Finanțelor, precizând totodată că ”pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale, activitatea de control este ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare”.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro