Business News

Aplicația e-Transport, disponibilă de astăzi în Store și Google Play

15 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Aplicația e-Transport este disponibilă pe platformele Store și Google Play de luni 15 iulie, potrivit Agenției Naționale de Administare Fiscală. În perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024, aceasta este în perioada de testare a parametrilor tehnici.

”Reamintim că pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina RO e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesare. În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația, dezvoltată de CNIF”, a mai comunicat ANAF.

Potrivit Agenției de Administrare Fiscală, operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport care fac obiectul declarației din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport.

Amenzile pentru e-Transport, amânate până la 1 ianuarie 2025

Guvernul României a decis la sfârșitul lunii iunie să mențină obligativitatea folosirii sistemului e-Transport de la 1 iulie, dar a amânat data de la care vor fi aplicate amenzi pentru firmele care nu raportează prin acest sistem până la 1 ianuarie 2025. Amânarea este valabilă pentru operatorii economici autorizati potrivit prevederilor art.38 din Regulamentul (U.E.) nr. 952/2013.

Care sunt amenzile amânate

Conform variantei inițiale, de la 1 iulie, persoanele juridice care nu respectau normele de aplicare a sistemului e-Transport erau sancționate de ANAF cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Neregulile pentru care se aplicau amenzi:

Ce este e-Transport

e-Transport este o declarație, sau notificare, pe care transportatorii vor fi obligați să o facă, conform prevederilor legale începând cu data de 1 iulie 2024.

Această măsură se aplică pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal de pe teritoriul României sau al transporturilor internaționale (dacă o parte din cursă are loc pe teritoriul țării).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro