Business News

Fost ministru de Finanțe: Creșterea TVA și cota progresivă vor fi greu de evitat. De ce nu poate fi aplicat impozitul pe veniturile excepționale

11 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

„În ultimele zile au fost vehiculate posibile majorări de taxe care ar intra în vigoare începând cu 2025. Pentru reforma fiscală de la anul, Premierul Marcel Ciolacu rămâne consecvent în a sprijini românii cu venituri mici și mijlocii și exclude vehement mărirea TVA. Singura modificare urmărită de Executiv este o mărire a regimului de taxare pentru cei care produc venituri excepționale”, a anunțat recent Partidul Social Democrat, scrie Capital.

Care ar fi miza acestor decizii?

„Guvernul se află acum în negocieri cu Comisia Europeană pentru a ieși din procedura de deficit excesiv. De aceea se vehiculează tot felul de variante pentru creșterea resurselor bugetare, cum ar fi impozitarea veniturilor excepționale. Din aceeași categorie fac parte și măsurile recent introduse – e-TVA, e-Factura care nu își vor atinge efectul scontat”, a declarat pentru termene.ro Gheorghe Ialomițianu, expert fiscal și fost ministru de Finanțe în guvernul Emil Boc.

Veniturile excepționale nu rezolvă problema deficitului

Acesta a explicat că impozitarea veniturilor excepționale nu va rezolva problema deficitului pentru că acestea au caracter periodic și nu pot fi o sursă constantă de venituri la buget. ”În plus, sunt greu de definit. Ce se poate include în categoria asta? Se vorbea despre veniturile din vânzarea de terenuri sau alte active, dar nici aici nu ai vorbim de câștiguri așa mari, în niciun caz ca în 2007- 2008”, a spus finanțistul.

El a reamintit că Guvernul Ponta a încercat de asemenea introducerea unui impozit de 80% pentru drepturile litigioase, dar proiectul a fost abandonat pentru că măsura nu putea fi aplicată.

Introducerea cotei progresive și majorarea TVA, inevitabile?

Potrivit lui Gheorghe Ialomițianu, Comisia Europeană ar fi cerut Guvernului măsuri concrete pentru scăderea deficitului, măsuri ce ar viza în special creșterea TVA și trecerea la cota progresivă de impozitare.

Marcel Ciolacu a anunțat recent că nu susține majorarea TVA, pentru că îi afectează inclusiv pe cei cu venituri mici. „Eu sunt socialist. Nu o să susțin niciodată creșterea TVA-ului, care înseamnă o împărțire a poverii și la cei cu venituri mari și la cei cu venituri mici”, a spus premierul zilele trecute.

Despre introducerea cotei progresive reprezentanții PSD au vorbit însă în mai multe rânduri. Gheorghe Ialomițianu a explicat că dacă măsura e implementată va trebui să includă și un sistem de deduceri, așa încât românii cu venituri mari să nu își mute rezidența fiscală.

”Impozitarea progresivă ar putea lua multe forme. Ne putem gândi la impozit ce urcă de 10% și ajunge până la 50%. Dar românii cu venituri mari pot alege să își mute rezidența fiscală în altă țară și atunci măsura ar trebui venit cu un sistem de deduceri, de exemplu, pentru achiziții, așa cum se întâmplă în alte țări cu cotă progresivă”, a mai spus specialistul.

CE: România se confruntă cu dezechilibre excesive

În urmă cu patru ani, Comisia Europeană a introdus România în procedura de deficit excesiv, care s-ar putea încheia în acest an, dacă Guvernul demonstrează că a luat toate măsurile pentru  echilibrarea balanței bugetare. În cea mai recentă evaluare, CE anunța însă că România se confruntă cu dezechilibre excesive și că vulnerabilitățile legate de conturile externe se mențin.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro