Business News

România este în topul scăderii prețurilor în UE la produsele folosite în industria agricolă

28 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În primul trimestru al anului 2024, prețurile agricole în UE pentru produse finale și pentru inputuri nelegate de investiții au scăzut.

Prețul mediu al produselor agricole a scăzut cu 6% în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului 2023. În aceeași perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în agricultură (inputuri nelegate de investiții) a scăzut cu 11%.

Prețul cerealelor a căzut cu 28%

După o perioadă de perturbare, în care au avut loc creșteri accentuate ale prețurilor agricole în 2021 și în primele 3 trimestre ale anului 2022, ritmul de creștere a încetinit și apoi prețurile au început să scadă. Scăderile recente ale costurilor produselor agricole și ale inputurilor sunt în direcția nivelurilor mai calme de dinaintea perturbărilor.

Evoluția indicilor prețurilor produselor agricole și ale inputurilor în UE, % schimbare comparativ cu același trimestru al anului precedent, T1 2021-T1 2024.

Modificările prețurilor pentru numeroase produse agricole în primul trimestru al anului 2024 au fost variate și contrastante.

O scădere deosebit de accentuată a fost observată la prețul mediu al cerealelor, care a scăzut cu 28%. Prețul laptelui a scăzut cu 12%, cel al ouălor și al culturilor industriale (semințe oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfeclă de zahăr și altele) a scăzut cu 10%, iar cel al legumelor proaspete cu 6% (dintre care a existat o scădere de 33% în prețul roșiilor).

Prețul cartofilor a crescut

În schimb, prețul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, iar cel al fructelor proaspete cu 20% (în ciuda unei scăderi accentuate de 44% în prețul lămâilor și lime-urilor), parțial răspunzând la impactul prevăzut al condițiilor meteorologice nefavorabile asupra cantităților recoltate.

Între inputurile nelegate de investiții, cele mai mari rate de scădere a prețurilor au fost înregistrate pentru îngrășăminte și amelioratori ai solului (-31%), hrana pentru animale (-16%) și energie și lubrifianți (-12%).

Scădere cu 18% în România

La nivel național, majoritatea țărilor UE (21 din 25 cu date disponibile) au înregistrat o scădere a prețurilor produselor agricole în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului 2023. Cele mai mari scăderi ale prețurilor au fost în Ungaria (-24%), Bulgaria și România (ambele -18%), și Slovacia și Cehia (ambele -17%).

În schimb, prețurile au crescut în 5 țări din sudul UE; cele mai mari creșteri au fost în Grecia (+20%), cu creșteri mai modeste înregistrate în Malta și Spania (+4%), și Portugalia și Cipru (+1%).

Schimbarea indicilor prețurilor agricole trimestriale, % schimbare, T1 2024 comparativ cu T1 2023. Grafic cu bare. Vezi link-ul către setul complet de date mai jos.

 

În ceea ce privește inputurile nelegate de investiții (cum ar fi energie, îngrășăminte sau hrană pentru animale), 24 din 25 de țări UE cu date disponibile au înregistrat scăderi în primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023.

Cele mai mari rate de scădere au fost în Croația (-20%), Ungaria (-19%), și Olanda și Irlanda (ambele -17%). Portugalia a fost singura țară din UE care a înregistrat o creștere (+2%).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro