ANAF nu vede în SPV veniturile unei persoane din două județe. Impozitarea veniturilor excepționale
În Articol
- Impozitarea veniturilor excepționale este o măsură anunțată de mai multe ori de către premierul Marcel Ciolacu, privită, însă, cu reticență de către consultanții fiscali.
Experții în domeniul fiscal consideră că impozitarea veniturilor excepționale este practic de o misiune imposibilă. Asta pentru că până în acest moment nu sunt integrate toate bazele de date ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), iar infrastructura software a Fiscului nu este pusă la punct.
Sunt considerate venituri excepționale, în propunerea avansată de liderii PSD la începutul anului, orice venituri realizate în afara salariului sau a veniturilor asimilate salariilor peste un anumit prag.
Lacune în Spațiul Privat Virtual (SPV)
Consultantul Adrian Negrescu consideră că dat fiind faptul că suntem într-un an electoral, taxarea veniturilor excepționale este mai degrabă o măsură de campanie anunțată de premierul Marcel Ciolacu, care are oricum șanse minime să intre în vigoare.
„Statul este incapabil să monitorizeze ceea ce se întâmplă din perspectiva venitorilor, mai ales a celor nedeclarate. De exemplu, în Spațiul Public Virtual (SPV) nu s-a integrat datele dintr-un județ și în altul. Adică, dacă omul respectiv a avut două adrese diferite în cursul unui an sau în cursul ultimilor ani practic datele nu sunt adunate într-o radiografie completă a situației financiare pe care o are acel om”, a declarat pentru Termene.ro Adrian Negrescu, consultant economic și manager al companiei Frames.
Mai mult, Negrescu spune că impozitarea progresivă este o misiune imposibilă. Nu de alta, dar statul habar nu are în momentul de față ce venituri, ce proprietăți, ce câștiguri sau de ce economii personale dispun românii.
Infrastructura software
Pe de altă parte, „mai trebuie lucrat și la infrastructura software a ANAF-ului pentru ca lucrurile să funcționeze așa cum ar trebui. Nu de alta, dar în cazul taxei pe lux, de exemplu, intrarea în vigoare a fost amânată cu câteva luni, pe motiv că a fost necesară identificarea unor soluții tehnice pentru ca autoritățile locale să poată să transmită ANAF toate datele necesare”, mai explică acesta.
Taxa pe lux era programată inițial pentru luna aprilie 2024, însă în vigoare a intrat după o întărziere cauzată de identificarea unor soluții tehnice pentru ca autoritățile locale să transmită ANAF toate datele necesare.
Taxa pe lux vizează mașinile mai scumpe de 375.000 de lei (75.000 euro) și locuințele care au o valoare de peste 2,5 milioane de lei (500.000 euro).
„Este pur și simplu o aventură care ar putea deveni realitate doar în măsura în care vom integra toate bazele de date și vom moderniza structura digitală, infrastructura software a ANAF-ului, în așa fel încât să comunice toate aceste informații unele cu altele și să avem o radiografie foarte clară. Nu cred că se va întâmpla în 1-2 ani, de exemplu”, a mai spus Negrescu.
Despre impozitarea veniturilor excepționale
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că susține introducerea unei impozitări pe veniturile excepționale. Aceasta ar însemna practic, în opinia specialiștilor, o renunțare la impozitarea unitară, prin cotă unică a tuturor veniturilor, în condițiile în care veniturile excepționale ar urma să aibă cote de impozitare mult mai mari decât taxele actuale pe venit.
Mai exact, dacă un contribuabil câștigă într-un an fiscal mai mult de 50.000 de euro peste veniturile salariale, atunci suma care trece de 50.000 de euro va fi impozitată ca venit excepțional.
În același timp, dacă o persoană nu are venituri salariale sau asimilate, va trebui să achite taxe pe veniturile excepționale.