Programul „Creditul Fermierilor” va avea un buget majorat la 600 de milioane de lei. S-a prelungit până pe 31 decembrie termenul de încheiere a acordurilor de finanțare
- Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 21 iunie, a Guvernului României s-a aflat și un proiect de ordonanță de urgență de modificare a programului „Creditul Fermierului”. Inițiativa a fost adoptată de Executiv.
Inițiativa de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului” prevede majorarea bugetului și prelungirea termenului inițial de 30 iunie pentru depunerea cererilor.
280.000 de euro este suma maximă de care poate beneficia un fermier, sumă care acoperă ROBOR-ul.
Despre „Creditul Fermierului”
„Creditul Fermierului” este un program de ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană destinat agricultorilor a căror activitate a suferit de pe urma crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Programul a fost inițial implementat în 2022 și prelungit anul trecut și pentru 2024.
Pentru acest an, programul este legiferat de guvern prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2024.
Prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural se derulează schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, prin care beneficiarii care își desfășoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului, dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 5.500 de beneficiari.
„Plata grantului se efectuează până la data de 31 decembrie 2030 inclusiv, fără a se depăși cuantumurile nominale stabilite prin acordurile de finanțare. În situația în care pe perioada de valabilitate a creditului nivelul componentei de dobândă reprezentând ROBOR la 3 luni depășește nivelul prevăzut în acordul de finanțare, beneficiarul are obligația de a plăti diferența”.
Schimbările
Prezentul act normativ are în vedere prelungirea măsurilor instituite de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2024 în vederea sprijinirii accesului la lichidități a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mari care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina, prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030.
De asemenea, bugetul schemei de ajutor de stat se majorează cu 646 milioane lei (de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei) și se implementează numai în limita sumelor disponibile.
Suma existentă este de 465,88 milioane lei, sumă care acoperă cheltuielile schemei de ajutor de stat pe anul 2024 (estimate la cca 253,00 milioane lei) cât și comisionul de administrare pentru întreaga perioadă de implementare a schemei (estimat în sumă totală la cca 64,00 milioane lei).