Creșterile salariale din România, cele mai mari din UE. Asta înainte de majorarea salariului minim brut de la 1 iulie
- Din datele Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene, reiese că salariile din România au crescut procentual cel mai multe dintre state membre ale spațiului comun, asta în prima parte a anului în curs. Reamintim că de la 1 iulie va crește din nou salariul minim ceea ce va duce la majorări salariale în sectorul bugetar, unde grila de salarizare este construită pe salariul minim.
În primul trimestru din 2024 (T1/2024), România a înregistrat cea mai mare creștere cu costul orar al forței de muncă (venituri salariale și extrasalariale) la nivelul UE (+16,4% față de T1/2023), fiind urmată de Bulgaria (15,8%), Croația (15,3%) și Polonia (14,1%), potrivit datelor biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. Pe ultimul loc în clasament s-a aflat Belgia, cu un avans de doar 2,2%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene a fost de 4,8%.
Tot în primul trimestru al anului, în Uniunea Europeană, costul cu ora de forță de muncă în construcții a înregistrat o creștere anuală de 5,8%, în timp ce în industrie și servicii s-a consemnat o majorare cu 5,5%. Domeniile de activitate care au înregistrat cele mai mari creșteri cu costul orar al forței de muncă (cheltuieli salariale) au fost ”arte, divertisment și recreere” (8,7%) și ”minerit” (7,8%). La polul opus s-a aflat sectorul ”imobiliare”, cu o creștere anuală de 0,7%.
Creștere cu peste 10% a salariului minim brut de la 1 iulie
De la jumătatea anului, salariul minim brut din Romnânia va crește la 3.700 de lei, de la 3.300 de lei, cât este în prezent. Salariul minim net pe economie va deveni 2.363 de lei, cu 280 de lei peste nivelul actual.
În prezent, circa 760.000 de salariați, respectiv 13,9% din total, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. De majorarea salariului minim vor beneficia însă 1,87 milioane de salariați.