Business News

Granturi de câte 300.000 de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deținute de firme / Proiect

8 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Programul prevede acordarea de ajutoare de minimis în valoare de maximum 300.000 euro pentru întreprinderile care dețin în proprietate spații cu altă destinație decât cea de locuință, amplasate în clădiri încadrate de către experți tehnici atestați în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică. Programul finanțează proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare.

Schema de sprijin se va derula în perioada 2024  – 2030, bugetul pentru acest an fiind de 187,5 milioane de lei.

Criterii de eligibilitate a beneficiarilor

Pot beneficia de ajutorul de minimis societățile comerciale, PFA-urile, întreprinderile individuale și întreprinderile familial, asociațiile și funcdațiile, cooprațiile, cabinetele notariale, cabinetele medicale, precum și întreprinderile care realizează activități ca persoane fizice independente și obțin venituri din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente care îndeplinesc următoarele condiții:

Valoarea finanțării

Valoarea finanțării nerambursabile (grant) acordate este de maximum 300.000 euro per întreprindere, echivalent în lei.

Derularea programului

Procedura de implementare și derulare a schemei se desfășoară după cum urmează:

– Solicitantii de ajutor de minimis depun către administratorul schemei solicitarea de acordare a ajutorului de minimis, prevăzută în Anexa nr. 1 la Schema de ajutor de minimis, însoțită de documentele justificative.

– Administratorul schemei efectuează verificarea administrativă, respectiv a conformității solicitării și a documentelor justificative, precum eligibilitatea beneficiarilor ajutorului de minimis și a cheltuielilor eligibile din cadrul schemei și sunt responsabili pentru verificările efectuate.

– După ce administratorul schemei încarcă în platforma digitală toate documentele prevăzute de lege și de Normele metodologice,  corecte și complete și analizarea acestora  se întocmesc și semnarea contractelor de finanțare de către funizorul schemei cu administratorul schemei.

Durata programului

Schema este valabilă de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordinului ministrului dezvoltării lucrărilor publice și administrației pentru aprobarea schemei  de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat” până la data de 31 decembrie 2030 inclusiv.

Plățile în cadrul schemei de ajutor de minimis vor fi efectuate până la data de 31 decembrie 2036.

Bugetul programului

Bugetul total estimat ce va fi alocat schemei de ajutor de minimis pentru perioada de implementare a acesteia este de 1.387.500.000 lei. Bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru anul bugetar 2024, reprezintă aproximativ 5% din bugetul aprobat programului prin  Legea nr. 421/2023 și este de 187.500.000 lei.

Prin implementarea programului în perioada 2024-2030 se estimează acordarea ajutorului de minimis unui număr de 750 de beneficiari.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro