Business News

Muncitorii străini din România, printre cei mai avantajați de majorarea salariului minim la 3.700 de lei

4 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Majorarea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pe lună începând cu 1 iulie nu va afecta în niciun fel piața muncitorilor străini din România, doar le va crește acestora veniturile salariale.

O spune Marius Ștefănescu, președintele patronatului Forței de Muncă Străine din România, care precizează că nevoia de forță de muncă este atât de mare, încât nu va exista o influență nici de partea angajatorilor, nici de cea a angajaților.

„Creșterea salariului minim este doar un beneficiu pentru angajat, dar asta nu înseamnă că vor veni mai mulți străini să muncească în România, pentru că avem un număr limitat de străini care pot face acest lucru”, explică Marius Ștefănescu.

Teoretic, 100.000 de străini sunt admiși anual pe piața muncii din România

Guvernul a aprobat, pentru anul 2024, un contingent de 100.000 de lucrători străini ce pot fi admiși pe piața forței de muncă din România. Nu se știe încă dacă în 2025 va fi menținută această cifră sau ea va crește, dar trebuie spus că, în realitate, nu este vorba de 100.000 de muncitori străini, ci de 100.000 de avize de muncă, iar acest detaliu schimbă cu totul datele problemei. „Din aceste 100.000 de avize, 15-20.000 de avize se dau pentru schimbarea angajatorului și schimbarea codului COR (n.r. clasificarea ocupațiilor în România).

De pildă, dacă trec un angajat de pe postul de ajutor de bucătar pe cel de bucătar, am nevoie de un nou aviz și va toca din acel contingent. La cele 20.000 de avize se adaugă multe alte avize care se pierd pe flux. Oamenii își pierd răbdarea și nu mai vin”, prezintă președintele patronatului Forței de Muncă Străine din România realitatea din spatele cifrelor.

Și birocrația reduce numărul de străini care reușesc să se angajeze în România. Angajatorii au nevoie la un moment dat de oameni, străinii așteaptă să fie chemați, dar pentru că procedura durează între 6 luni și un an, antreprenorii găsesc forță de muncă în altă parte și se pierd alte avize de muncă. În final, maxim 50.000 de muncitori străini intră efectiv în România și se angajează.

„Multe comenzi nu sunt onorate pentru că angajatorii nu au forță de muncă. Dacă aducem oameni buni din afară care să muncească, nevoia de forță de muncă este între 500.000 și un milion de oameni”, conchide Marius Ștefănescu.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro