Huawei România a înregistrat o scăderea a cifrei de afaceri după ce România a impus restricții companiei din China
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Huawei România a pierdut peste 250 de milioane de lei ca și cifră de afaceri în 2023 față de 2022.
Huawei Technologies SRL din București, subsidiara autohtonă a companiei de tehnologie din China, a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de aproape 1,62 miliarde de lei. Este cu 16% mai puțin decât anul precedent. Asta după ce în 2022, cifra de afaceri a fost de aproape 1,9 de miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o scădere de peste 250 de milioane de lei de la an la an, între 2023 și 2022.
Huawei a intrat în România, pe piața produselor IT destinate consumatorilor, în anul 2003. „Ca urmare a evoluției pozitive pe piața locală și a formării unei echipe de profesioniști dedicați, Huawei decide, în 2007, să înființeze compania locală Huawei Technologies SRL, care va urma o traiectorie de continuă dezvoltare și care mai târziu va ajunge să lase o amprentă semnificativă în mediul social, economic și de afaceri al României”, susțin reprezentanții companiei.
O explicația a scăderii cifrei de afaceri este și restricționarea impusă companiei de autoritățile române în ceea ce privește tehnologia 5G.
Huawei a dat în judecată statul român, după ce i-a fost refuzată autorizația de a furniza echipamente pentru infrastructura 5G din România. Sunt vizate mai multe instituții, de la Guvern până la Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Acțiunea în instanță vine în contextul tensiunilor dintre SUA și China în privința riscului de securitate asociat cu anumite companii chineze.
Reprezentanții Huawei România au anunțat, printr-un comunicat de presă, că „este necesar să își exercite dreptul legal de a contesta decizia nr. 81, publicată în Monitorul Oficial, în data de 29.02.2024”, prin care este împiedicată să furnizeze echipamente pentru rețeaua 5G.
A scăzut cifra de afaceri, a scăzut și profitul
Huawei Technologies SRL a înregistrat în 2023 un profit de 55,4 milioane de lei. A fost o scădere a profitului cu 7% față de anul precedent. În 2022, compania a raportat un profit de 59,5 de milioane de lei.
Anul trecut numărul angajaților raportat de Huawei Technologies a fost de 670, cu 2% mai puțin ca în anul precedent.
Domeniul de activitate al firmei este de „comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații”, cod CAEN 4652.
Acționarul unic al Huawei Technologies SRL este firma olandeză Huawei Technologies Cooperatief UA.
Despre Huawei în România
Fondată în 1987, Huawei este un furnizor global de frunte de infrastructură și dispozitive inteligente pentru tehnologia informației și comunicațiilor (TIC). Compania susține că are, la nivel global, 207.000 de angajați și activează în peste 170 de țări și regiuni, deservind peste trei miliarde de oameni din întreaga lume.
Huawei România a reușit să creeze pe piața locală peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă în rețeaua de parteneri de afaceri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 milioane de euro, dublu față de 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 mil. euro în 2018, în creștere cu 50% față de 2014, în termeni reali.
În timp, compania a creat un ecosistem de specialiști, ajutând ingineri și alți specialiști în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă. În 2019, compania a fost desemnată cel mai bun angajator din sectorul ITC (studiu Randstad). Peste 80% dintre angajați sunt români, compania investind constant în dezvoltarea oamenilor săi.
Fondată în 1987, Huawei este un furnizor global de frunte de infrastructură și dispozitive inteligente pentru tehnologia informației și comunicațiilor (TIC). Avem 207.000 de angajați și activăm în peste 170 de țări și regiuni, deservind peste trei miliarde de oameni din întreaga lume. Ne angajăm să aducem digitalul pentru fiecare persoană, casă și organizație pentru o lume complet conectată, inteligentă.