24 de ore pentru înregistrarea unei firme. Care sunt pașii
- Site-ul Registrului Comerțului a introdus noi funcționalități care permit reducerea timpului de înființare a unei firme la 24 de ore, toate documentele necesare putând fi completate în 15 minute, după cum a anunțat recent Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.
„Trecem într-o nouă etapă și în proiectul de digitalizare de la Registrul Comerțului. Știu că a fost nevoie de întreruperea activității Registrului pentru o săptămână, dar beneficiile sunt majore pentru antreprenorii români. Întregul parcurs de activitate al unei firme poate fi acum gestionat online. Concret, reducem timpul necesar înființării unei firme de la 72 de ore la doar 24. Mai mult, în maxim 15 minute se pot completa și încărca documentele în noul portal dezvoltat de ONRC”, a declarat la rândul său premierul Marcel Ciolacu, săptămâna trecută.
Astfel, întreg procesul de înregistrare se poate face în prezent online, fără a mai fi nevoie de prezența la ghișeu. Totodată, toate documentele emise de Registrul Comerțului, de la înființarea până la radierea firmelor, sunt transmise online.
După cum precizau recent oficialii ReCom, portalul poate fi accesat online timp de 24 de ore în fiecare zi a săptămânii, iar toate cererile inițiate într-o anumită zi sunt soluționate în cealaltă zi.
Toate detaliile înregistrării unei firme se regăsesc pe ghidul postat pe site-ul onrc.ro.
Pașii înregistrării unei firme
Crearea contului de utilizator
Pentru a înregistra o firmă individuală, o întreprindere familială sau un PFA, o persoană fizică trebuie să aibă creat mai întâi un cont de utilizator, ce poate fi generat intrând pe portalul myportal.onrc.ro. În partea din stânga a pașinii există rubric Cont utilizator care are opțiunea Creeaza un cont. Pentru crearea contului va fi nevoie de nume, orenume, adresa de corespondență și o parolă. Totdată, utilizatorul va trebui să precizeze adresa de e-mail, unde va primi un link pentru activarea contului, după introducerea datelor.
După crearea contului, la prima logare utilizatorul va trebui să introducă datele personale respectiv nume, prenume, CNP, număr de telefon.
Înregistrarea firmei
Pentru a înregistra o firmă individuală, o întreprindere familială sau un PFA, o persoană fizică trebuie mai întâi să selecteze una din cele trei opțiuni. Totodată, în rubrica rezervare de denumire utilizatorul va introduce data și numărul de rezervare. Ulterior vor trebui completate datele asociațiilor, cu nume, prenume, adresă, CNP, domiciliu etc.
De asemenea, vor trebui precizate durata de funcționare, sediul social al firmei, obiectul de activitate, metoda de comunicare și datele de facturare.
La ultimul pas vor trebui încărcate aferente, ce vor necesita o semnătură electronică verificabilă.