Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro. Tinmar Energy a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei față de 9 miliarde cât a fost în anul precedent. Scăderea este explicabilă ușor prin prețul energiei, care în 2021 și 2022 aau fost maxime istorice, iar anul trecut piața s-a mai relaxat.

Tinmar Energy SA, cu sediul central în București, a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de trei ori mai mică decât în 2022. Anul trecut, cifra de afaceri a traderului de energie a ajuns la 3,11 miliarde de lei. În anul precedent, în 2022, cifra de afaceri a atins un record pentru Tinmar și s-a ridicat la 9 miliarde de lei.

Scăderea cifrei de afaceri de trei ori poate fi explicată chiar prin scăderea pe piața autohtonă a cotațiilor la energie electrică, cotați care au scăzut chiar de trei ori, ca și cifra de afaceri de la Tinmar Energy.

Spre exemplu, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în decembrie, de puțin peste 400 lei/MWh,  conform OPCOM. Față de prețul mediu al lunii decembrie 2022, prețul mediu din decembrie 2023 este de trei ori mai mic. La sfârșitul anului 2022, cotațiile era la peste 1.200 de lei/MWh.

Profitul

Tinmar Energy a înregistrat un profit de 311 milioane lei, cu o scădere de 41% în anul 2023. În 2022, profitul a fost puțin peste 523 de milioane de lei.
Numărul angajaților a fost de la persoane, cu 18% mai puțin decât în anul precedent.

Acționariatul companiei este format din firma Martin Oil Energy din București (99,999995%) și Augustin Constantin Oancea (0,000015%).

La rândul său, Martin Oil Energy îl are tot pe Augustin Constantin Oancea ca acționar majoritar cu 96,9487%. Restul acțiunilor sunt la George Alexandru Oancea (3,0513%).

„Tinmar Energy, companie 100% românească, furnizor de energie electrică și gaze naturale, cu acoperire națională, dar și producător de energie verde, pune la dispoziția clienților oferte special gândite pentru ei, cu beneficii incluse fără nici un cost suplimentar, la cele mai competitive prețuri existente în piața de electricitate”, transmit reprezentanții companiei pe site-ul propriu.

Traderul vrea să devină producător

Tinmar Energy este cunoscut ca firma care este cel mai important trader de pe piața energiei din România. Însă, compania a investit în producerea de energie încă din 2012.

Până în 2025, societatea vrea să investească mult mai mult în producerea de energie verde.

„Grupul Tinmar alocă pentru investiții în energie regenerabilă un capital de aproximativ 150 milioane de euro pentru următorii 3 ani și vrea să ajungă la parcuri proprii sau în operare de 1GW pe termen mediu, susțin oficialii companiei”, au susținut reprezentanții companiei la mijlocul anului trecut.

Una din direcțiile strategice ale Tinmar e reprezentată de realizarea proiectelor comune cu CE Oltenia, în timp ce a doua componentă investițională va fi alocată pentru achiziționarea de parcuri operaționale. A treia linie strategică include dezvoltarea şi construcția de parcuri fotovoltaice de la zero, inclusiv cu baterii de stocare, au menționat oficialii Tinmar.

„Pe termen mediu, ne dorim să depășim 1 GWP în capacități de producție deținute în proprietate sau în operare”, a afirmat Carla Corb – Marketing & Corporate Communication director – Tinmar Energy.

„Strategia Grupului Tinmar, încă din 2011 a fost concentrată pe înființarea și dezvoltarea de capacități de producție de energie regenerabilă, urmând practic un curs etapizat conform planurilor multianuale stabilite în cadrul companiei. Astfel, în 2012, grupul a început prima etapă a planului investițional, dezvoltând de la zero proiecte fotovoltaice cu o putere instalată de 50 Mwp”, susțin reprezentanții companiei.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe