Business News

Riscă Start-Up Nation să fie un program de afaceri de consum, gen restaurante sau baruri. Tinerii sunt îndrumați prin condiții să producă bunuri

12 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Lucian Ioan Rus, secretar de stat în ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și coordonatorul Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM – uri a explicat pentru Termene.ro ce înseamnă adoptarea pe 8 august a proiectului de ordonanță privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii ,„Start-Up Nation – România” ediția 2024.

Afaceri ușoare deschise în program versus producție

O posibilă problemă este ca tinerii de 30 de ani să se orienteze către deschiderea de afaceri mai ușoare, gen restaurante, cluburi, baruri sau săli de fitness și mai puțin către alte domenii de interes, dar ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are o altă prioritate.

„Pentru statul român este important să înceapă în partea de producție, doar că e greu de motivat și de direcționat doar pe partea de producție. De aceea am pus coduri CAEN din foarte multe domenii de activitate. Ce ne interesează în primul rând este ca tinerii să aibă această inițiativă și să își pună ideile în aplicare. Numai că indiferent dacă vorbim de un business de servicii sau vorbim de producție, până la urmă nu are importanță, zic eu, pentru că important este să pornească, să înceapă un business, să aibă curajul să-l facă și să aibă și un capital care să-l poată ajuta”, susține Lucian Rus.

România are nevoie de antreprenori

România suferă în momentul de față la capitolul antreprenori. O comparație cu țările din jur ne arată că stăm foarte prost la numărul de oameni de afaceri raportat la populație. 

„Dacă ne uităm la numărul de antreprenori raportat la suprafață, la numărul total de populație din România, comparativ cu toate celelalte țări, observăm că e un număr mult mai mic pe care noi îl avem la noi în țară față de alte țări. Ceea ce ne interesează este clar să ajutăm acești tineri ca să devină antreprenori, indiferent acuma de ideea pe care o au, că poate o fi idee foarte bună care să dezvolte și avem experiență în celelalte ediții ale Start-Up Nation, când chiar business-uri care au început ca business-uri mici, uite că s-au dovedit a fi scalate și au devenit business-uri mari și dacă nu foarte mari. Deci asta ne interesează până la urmă, să încurajăm nu numai tinerii, ci și acele persoane cu ideile acelea bune de a le dezvolta în antreprenoriat”, conchide secretarul de stat.

 7.200 de noi business-uri și 15.500 de locuri de muncă

Ediția din acest an a StartUp Nation este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.

Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.

Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro