Știrile zilei, 28 octombrie. Eliminarea subvențiilor pentru IT-iști îi va face face să plece din țară. Fondul care despăgubește deponenții în caz de faliment bancar
În Articol
- Azi e luni, 28 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe dimineața, de la 08.00, și va continua din 3 în 3 ore până ora 22.00.
-
Șantierul Naval 2 Mai vrea să rezilieze contractul cu grupul olandez Damen
Decizia va fi luată la finele lunii noiembrie Redacția oct. 28, 2024 0 comentarii Damen Mangalia Sursa foto: Damen Șantierul Naval 2 Mai anunță că a propus rezilierea contractului de asociere cu grupul olandez Damen, semnat în anul 2018. Potrivit unui anunț transmis Bursei de la București, Adunarea Generală a fost convocată pentru data de 28.11.2024, anunță Economedia.ro.
-
Argo Group, odată cel mai mare proprietar de mall-uri din România, își pregătește ieșirea de pe piață
Investitorul imobiliar Argo Group, controlat de cea mai mare bancă din Franța, BNP Paribas, și de fondatorul său, cipriotul Andreas Rialas (fost vicepreședinte al Deutsche Bank), se pregătește să iasă de pe piața imobiliară românească, după ce în 2011 ajunsese cel mai mare proprietar de mall-uri din țară, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Avocatul cipriot Andreas Rialas a fondat Argo în 2000, după o carieră de bancher în cadrul Deutsche Bank. Argo a ajuns în vârful evoluției sale, atins în 2011, să dețină 4 centre comerciale mari în România cu o valoare cumulată de circa 330 de milioane de euro, ceea ce îi conferea statutul de cel mai mare proprietar de mall-uri din țară, anunță Profit.ro.
-
Fondul care despăgubește deponenții în caz de faliment bancar se va putea împrumuta cu garanția statului
Fondul care despăgubește deponenții în caz de faliment bancar se va putea împrumuta cu garanția statului-Proiect OUG Guvernul propune modificarea ordonanței privind unele contracte de garanție financiară. Conform propunerii, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), cu legislație specifică de funcționare și aflat în subordinea BNR, va intra și sub garantarea statului. În noua calitate, FGDB va putea să acceseze fondul de rezoluție constituit de BNR în caz de necesitate și să se împrumute prin REPO de la BNR, furnizând garanții eligibile.Titlurile de stat reprezintă cam 61%-62% din portofoliul FGDB, potrivit președintelui FGDB, Petre Tulin, conform Economica.net.
-
Tudor Manea, CEO eMAG: Eliminarea subvențiilor pentru IT-iști va face oamenii să plece din țară
Cei mai buni angajați pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani nu s-au mutat la competiție, ci au emigrat, este o declarație a lui Tudor Manea, CEO eMAG, conform Economica.net. „Când ne uităm la echipă, la angajați, credem că mișcările pe care guvernul le-a luat în ultima perioadă de a reduce subvențiile pentru it-ști nu sunt bune. Deoarece AI-ul avansează destul de mult și va elimina unele joburi din tehnologie și peste toate aceste lucruri noi venim și punem și taxe mai mari. Acest lucru va duce la eliminarea pool-ului de resurse umane din piață pentru că oamenii foarte buni vor pleca din țară. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul nostru. Cei mai buni oameni pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani, nu s-au mutat de la eMAG la un competitor pe piața de resurse umane, ci au plecat direct din țară în Irlanda, în Austria sau la Berlin. (…) Perspectiva că se vor elimina complet aceste subvenții și după aceea va veni și impozitul progresiv e o perspectivă foarte sumbră, nu știu cum o să ieșim la final.”, a spus Tudor Manea, CEO eMAG, la un eveniment al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
-
Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de aproape 150 de miliarde lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 149,95 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2024, în creştere cu 28% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citată de Agerpres. “Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, spune ASF. Conform sursei citate, contribuţiile încasate în luna septembrie 2024 au fost în valoare de 1,58 miliarde lei, în timp ce contribuţia medie a fost 383 lei, anunță Economedia.ro.
-
Populația României a scăzut cu 1% într-un singur an