Business News

Știrile zilei, 25 octombrie. Câți muncitori străini mai sunt în România. În România vor fi vândute automobile premium și de lux în valoare de 6,6 miliarde de lei

25 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Vânzările de automobile premium și de lux din România vor atinge, la sfârșitul acestui an, nivelul de 6,6 miliarde de lei (aproximativ 1,386 miliarde de dolari), în creștere cu 13% comparativ cu 2023, potrivit raportului „Luxury Goods in Romania”, realizat de compania de cercetare a pieței Euromonitor International. Potrivit sursei citate, peste 100 de persoane vor încheia anul cu o avere mai mare de 30 de milioane de dolari în România. Aceștia fac parte din categoria ultra-high-net-worth individuals (UHNWI), potrivit Euromonitor. Totodată, din categoria high-net-worth individuals (HNWI) vor face parte 2.000 de români, care au o avere mai mare de 1 milion de dolari. De asemenea, în țara noastră sunt 16.600 de persoane considerate „înstărite”, un segment al populației adulte cu venituri și active considerabile. Aceștia se situează deasupra clasei medii, dar sub nivelul persoanelor cu averi foarte mari (UHNWI sau HNWI), anunță Economedia.ro care citează date obținute de G4media.ro.

Numărul cetățenilor străini (non-UE) cu drept de angajare valabil în România este indicat de ultimele date, analizate de Profit.ro, la 84.218 persoane, în creștere cu circa 10.000 de persoane în mai puțin de 1 an, în contextul în care Guvernul a permis, în ultimii 3 ani, contingente de câte 100.000 de muncitori străini, constatând însă că mulți dintre ei nu rămân în România, ci pleacă la muncă în alte țări din UE.

De ce este important: Guvernul a stabilit, în decembrie, un contingent de 100.000 de muncitori străini care pot fi admiși în 2024 pe piața muncii din România, după ce inițial lua în calcul un contingent de 140.000 de lucrători străini. O astfel de cotă ar fi reprezentat o creștere substanțială față de nivelul de 100.000 stabilit pentru anii 2022 și 2023. Revizuirea propunerii Guvernului a venit după ce Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM) a anunțat că nu a fost epuizat contingentul de 100.000 de muncitori străini decis de autorități pentru 2023 și doar aproximativ jumătate dintre aceștia au fost aduși, în realitate, în România.

Scăderea profiturilor înregistrată de marii producători de autovehicule, inclusiv Volkswagen și Stellantis, stârnesc temeri că industria europeană va rămâne într-o recesiune prelungită și profundă. La începutul anului 2024, sectorul auto se aștepta la o revenire la normalitate după ce au fost rezolvate întreruperile lanțurilor de aprovizionare cauzate de pandemie, însă avansul producției de autovehicule este estimat să crească doar cu 2% în absența cererii, relatează Bloomberg. Volkswagen, Mercedes, Aston Martin și BMW și-au redus proiectiile financiare ca răspuns la deteriorarea condițiilor pieței. Într-o notă recentă, un director al Stellantis evidențiază procuparea tot mai mare cu privire la scăderea pieței auto. Iar cele mai recente date publicate de Bloomberg arată că recesiunea continuă să se adâncească, anunță Curs de Guvernare.

România ar trebui să se specializeze ca țară în folosirea tehnologiei în procese industriale, având avantajul unei baze industriale încă solide și a unor specialiști buni în sectorul IT, a declarat miercuri Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Patronala a Industriei de Software și Servicii (ANIS), cu ocazia prezentării unui raport despre industria IT din România. „Trebuie să ne alegem niște industrii în care vrem să ne specializăm. În primul rând că trebuie să fim early adopters. Iar în al doilea rând mi se pare că România are încă o bază industrială destul de solidă, acesta fiind și un motiv pentru care Germania a investit aici. Eu cred că ne putem specializa în folosirea tehnologiei în procese industriale. Deci trebuie să avem mindset de early adopters și să ne specializăm în folosirea tehnologiei în procese industriale unde e un level playing field”, a declarat Radu Burnete. Directorul executiv al Concordia a afirmat că singurul fel în care România poate urca și în tehnologie și în inovare este dacă Europa o face, susține Economedia.ro.

Grupul imobiliar M Core, al cărui principal acționar este magnatul imobiliar britanic Caspar MacDonald-Hall, cu legături strânse cu Familia Regală, este într-o etapă avansată de analiză în vederea achiziției mall-urilor Shopping City Suceava și Focșani Mall, ambele inaugurate în 2008, și a unui pachet de parcuri de retail din România, toate cu o valoare cumulată de tranzacționare ce se învârte în jurul a 100 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Insider M Core este unul dintre cei mai mari deținători de proprietăți comerciale din Marea Britanie, cu un portofoliu combinat de active evaluat la circa 7 miliarde de euro. Grupul britanic a intrat pe piața imobiliară românească la finalul anului trecut când a plătit 219 milioane euro, echivalentul unui yield de 9%, pe cele 25 de parcuri de retail din România cumpărate de la investitorul belgian Mitiska REIM, anunță Profit.ro.

Mutares din Germania cumpără fabrica SMA. Metalltechnik din Oradea

Mutares SE & Co. KGaA, un investitor de private-equity din Germania, anunță că a semnat un acord de achiziție a activelor S.M.A. Metalltechnik GmbH & Co. KG, inclusiv filialele sale. S.M.A. Metalltechnik deține o fabrică în România, iar anul trecut a realizat afaceri de 25 de milioane de euro pe plan local. Andrada Ghira – joi, 24 oct. 2024, 21:59 Trimite pe: Mutares, un investitor de private-equity din Germania, cumpără fabrica S.M.A. Metalltechnik din Oradea, care a făcut afaceri de 26 de mil. euro S.M.A. Metalltechnik este specializată în dezvoltarea și producția de țevi din aluminiu, folosite în special în industria auto, cum ar fi la climatizarea interioară și răcirea bateriei. Pe lângă activitatea din Germania, Grupul are unități de producție în Africa de Sud, România și China. Cu 1.500 de angajați în întreaga lume, compania se așteaptă ca în 2025 să genereze venituri de circa 160 de milioane de euro în 2025. Este a 14-a achiziție pe care Mutares o face anul acesta. S.M.A. Metalltechnik se va alătura grupului SFC, cumpărat de Mutares în 2020, aunță Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro