Business News

Știrile zilei, 10 septembrie. Planul care va opri declinul Europei. Prețul gazelor a scăzut pe piața spot

10 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Producția agricolă de anul trecut a României a valorat 16,6 miliarde de euro, cu 14% mai mult decât în 2022. România a raportat astfel a doua cea mai mare creștere a valorii producției agricole din UE, după Portugalia, și 6% din valoarea producției agricole a UE. Valoarea producției agricole în prețuri de bază a trecut anul trecut, pentru prima dată, de pragul de 16 miliarde de euro, după un plus de 14% față de anul anterior, arată datele Comisiei Europene consultate de Economica. România a avut astfel a doua cea mai mare creștere a acestui indicator după Portugalia (plus 19,2%, până la 7,4 miliarde de euro) și a generat 6% din valoarea producției agricole a UE. Cu un an în urmă, ponderea producției agricole a României în totalul UE a fost de 5,5%.

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât s-a cheltuit pentru reconstrucția după cel de-al Doilea Război Mondial, a spus Mario Draghi, care a prezentat luni planul său care conține propuneri pentru a opri declinul economic al continentului, anunță Curs de Guvernare. „Aceasta este o provocare existențială”, a spus fostul președinte al Băncii Centrale Europene în raportul său de 328 de pagini. Scopul este de a scoate UE dintr-un prag de productivitate scăzută și de creștere slabă, care împing UE în urma SUA și Chinei. El a spus că UE are nevoie de un nivel de investiții fără precedent, mai mult decât dublu față de Planul Marshall, care a canalizat 13 miliarde de dolari – echivalentul azi a aproximativ 150 de miliarde de dolari – către Europa de Vest la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950.

Prețul gazelor pe piața spot operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub 150 de lei/MWh pentru prima dată de la începutul lunii august, nivelul scăzut al consumului și gradul ridicat de înmagazinare, de peste 97% din capacitatea totală, creând un surplus de gaze pe piața internă, ceea ce face ca România să fie exportator net de gaze. Duminică, pe piața intrazilnică s-a tranzacționat o cantitate de 0,5 GWh la un preț minim al zilei de 149,5 lei/MWh. Urmărește-ne și pe Google News În total, duminică, pe piața intrazilnică s-au comercializat 28,5 GWh la un preț mediu de 150,4 lei/MWh, anunță Profit.ro.

Producătorul român de îngrăşăminte organice şi pesticide ecologice Norofert a anunțat luni că, după intrarea pe piața din SUA, își extinde operațiunile în Brazilia printr-un parteneriat strategic cu grupul brazilian Engenutri, cu care va construi o nouă fabrică, anunță Economedia.ro. Compania înființează astfel o nouă entitate, Norofert Brasil LTDA, pe una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Norofert s-a asociat cu Grupul Engenutri, un jucător de top din agribusiness, cu peste 25 de ani de experiență în furnizarea de soluții inovatoare de nutriție și protecția plantelor, pentru construcția unei fabrici și distribuția produselor în Brazilia. Asamblarea liniei de producție din Brazilia va începe în luna noiembrie 2024 și va fi replicat modelul tehnic de succes implementat în Dakota de Sud, SUA.

Milioane de români au plecat peste granițe în anii recenți, din țara în care acum aproape fiecare dintre noi avem pe câteva cineva din familie sau un prieten drag instalat departe de casă. Conform statisticilor oficiale, doar în perioada 2008-2022 s-au înregistrat 3,16 milioane de emigranți. Unii au plecat ca să își găsească de lucru și să le asigure un trai mai bun celor rămași acasă, unii au plecat la studii, unii doar acolo au găsit oportunitățile profesionale pentru care s-au pregătit o viață. Cum rămâne însă cu partea cealaltă a poveștii? Se mai întorc (unii dintre) românii plecați? Răspunsul înceaecă să-l dea jurnaliștii de la Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro