Business News

România, printre statele UE cu cele mai mari scăderi de prețuri ale produselor agricole

29 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Prețul mediu al produselor agricole a scăzut cu 3% în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru din 2023. În România, scăderea a fost mai abruptă, de până la 8% față de prețurile din trimestrul al doilea din 2023. Datele provin dintr-o analiză realizată de Eurostat, biroul de statistică a Uniunii Europene.

Perioadă de scăderi

Tot în această perioadă, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții, cum ar fi energia, îngrășămintele sau hrana pentru animale) a scăzut cu 7%. Cu toate acestea, aceste scăderi au fost puțin mai puțin abrupte decât în ​​cele două trimestre anterioare. Și în România s-a înregistrat o scădere cu 7% a inputurilor agricole, conform Eurostat.

După o perioadă de creșteri accentuate ale prețurilor agricole în 2021 și în primele 3 trimestre ale anului 2022, ritmul de creștere a încetinit, iar prețurile au început în cele din urmă să scadă. Scăderile recente ale costurilor produselor și inputurilor agricole se îndreaptă către niveluri mai calme, similare celor dinainte de 2021.

Scăderea pe produse agricole

O privire mai atentă asupra datelor arată tendințe de preț contrastante pentru produsele agricole în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru din 2023. Scăderi mari au fost înregistrate în prețurile ouălor (-15%), cerealelor (-14%) și plantelor furajere (-13%). În schimb, lipsurile de pe partea de ofertă au dus la creșteri continue ale prețurilor pentru uleiul de măsline (+41%) și cartofi (+10%).

În general, prețurile fructelor și legumelor s-au schimbat modest (+3% în total pentru fructe și -1% pentru legume), deși au existat contraste notabile pentru produse specifice.

În cadrul categoriei de fructe, cea mai mare scădere comparativ cu aceeași perioadă din 2023 a fost pentru lămâi și lime (-48%), iar cea mai mare creștere fiind pentru fructele din climate subtropicale și tropicale (+51%). Pentru legume, au existat scăderi abrupte ale prețurilor la ceapă (-46%) și roșii (-27%), care au contrastat cu creșteri mari pentru leguminoase proaspete (+39%) și conopidă (+35%).

Printre inputurile care nu sunt legate de investiții, cele mai mari scăderi de prețuri au fost înregistrate pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (-19%) și hrana pentru animale (-13%).

Analiza pe state

La nivel național, majoritatea țărilor din UE (17 din 25 cu date disponibile) au înregistrat o scădere a prețurilor produselor agricole în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru din 2023. Cele mai mari scăderi de prețuri au fost în Ungaria (-13%), Polonia (-12%) și Cehia (-10%).

În schimb, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Grecia (+8%), Letonia (+4%), Cipru și Irlanda (+3%).

 

În ceea ce privește inputurile care nu sunt legate de investiții, toate țările din UE cu date disponibile au înregistrat scăderi în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu al doilea trimestru al anului 2023. Cele mai mari rate de scădere au fost în Croația (-14%), Ungaria, Spania și Slovacia (-11% fiecare).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro