România are legislație valabilă pentru săptămâna de lucru de doar 4 zile. Programul zilnic s-ar schimba
- Conform unei analize realizate de Ernst & Young România, antreprenorii români pot micșora săptămâna de lucru de la 5 zile la doar 4 zile de lucru. Săptămâna de lucru cu doar patru zile poate fi aplicată angajaților temporar sau permanent.
- Pentru a putea trece la un program de 4 zile lucrătoare, fără să fie scăzut venitul salarial, angajatul ar trebui să lucreze 10 ore pe zi în loc de 8 ore.
Legislația din România oferă posibilitatea implementării săptămânii de muncă de patru zile, firmele având posibilitatea de a introduce la modul generalizat acest program, sau doar pe timpul verii, arată un raport realizat de Ernst & Young (EY) România și transmis presei.
„Cadrul legislativ actual oferă suficiente pârghii pentru implementarea săptămânii de muncă de patru zile. Legislaţia existentă este suficient de flexibilă, permițând companiilor autonomia de a-şi adapta programele de muncă în concordanţă cu nevoile lor operaţionale şi circumstanţele economice”, arată concluziile unei analize realizate de experții companiei de consultanţă.
Un astfel de program de lucru de 4 zile pe săptămână ar impune și un interval zilnic de muncă de 10 ore, conform Ernst & Young România.
Weekend prelungit pe perioada verii sau a vacanțelor școlare
Angajatorii pot alege să o aplice ca o politică generală sau având caracter sezonier (pe timpul verii). Alternativ, modelul poate fi aplicat doar anumitor categorii de salariați sau departamente, în funcție de specificul activității.
„Printre soluţiile în discuţie este săptămâna de muncă de patru zile, cu menţinerea drepturilor salariale. Această nouă potenţială abordare a structurării programului de muncă depăşeşte deja cunoscutele aranjamente de muncă flexibile, cum ar fi telemunca, reglementată în România de Legea 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă. Săptămâna de patru zile reprezintă o viziune mai largă a flexibilităţii, cu avantaje multiple atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori”, potrivit experţilor.
Avantaje
În domeniul dinamic al forţei de muncă, căutarea echilibrului între viaţa profesională şi cea personală a condus la noi forme de organizare a programului de muncă care să corespundă nevoilor moderne, atât ale angajatorilor, cât şi ale salariaţilor.
Această formă de organizare a programului de muncă poate contribui chiar la crearea unui mediu care favorizează creativitatea şi inovaţia, unde salariaţii sunt motivaţi să caute modalităţi de a îmbunătăţi eficienţa şi de a contribui cu soluţii inovatoare la locul de muncă, susţin specialiştii EY România.