• Într-o luptă acerbă a statelor europene de a atrage cât mai mulți turiști pentru a-și cheltui economiile în vacanța, turismul din România s-ar putea îndrepta spre atragerea persoanele cu dizabilități să-și petreacă vacanța pe plaiurile mioritice. 80 de milioane de persoane cu dizabilități sunt în Europa, care își doresc să călătorească și să se cazeze în unități potrivite pentru nevoile acestora.

Asociația Caiac SMile încearcă să convingă patronatele din turism și conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismul să lanseze o campanie prin care să atragă turiștii cu diverse handicapuri pentru a-și petrece concediul în România. Conform statisticilor furnizate de Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile,  în prezent există aproximativ 80 de milioane de persoane cu dizabilități în Europa, care își doresc să călătorească și să se cazeze în unități potrivite pentru nevoile acestora.

Asociația Caiac SMile promovează turismul adaptiv. În acest moment, turismul adaptiv se practic în special iarna, pe anumite pârtii de schi din România.

Pentru a dezvolta acest tip de turism, reprezentanții organizației non-guvernamentale (ONG) au avut săptămâna trecută o întâlnire cu patronatele și cu ministrul Turismul Ștefan-Radu Oprea în cadrul ședinței Consiliului Consultativ al Turismului (CCT), organizată joi, 11 aprilie la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Plajele trebuie adaptate

Ionuț Stancovici își dorește să extindă activitatea Asociației Caiac SMile și în sezonul estival. În acest scop urmărește să încheie noi parteneriate cu mediul privat, pentru adaptarea plajelor la nevoile persoanelor cu dizabilități.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a precizat că va fi explorată inclusiv posibilitatea de a aduce tehnologia necesară adaptării acestor locuri și spații în România, astfel încât echipamentele necesare să poată fi fabricate pe plan local.

„Costurile sunt minime”, a susținut ministrul Ștefan-Radu Oprea.  Acesta a mai spus că „turismul trebuie să se adreseze tuturor”.

Mai mult, reprezentanții Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), prezenți la ședința de lucru din 11 aprilie, și-au exprimat intenția de a discuta oportunitățile de cooperare, în ceea ce privește stațiunile balneare și balneoclimatice.

Experimentul plajelor din Constanța

Asociației Împreună pentru Viitor din Constanța are proiecte pentru adaptarea plajelor la nevoilor persoanelor cu dizabilități încă din 2015. Este adevărat, la un nivel redus. Până anul trecut, a reușit să doteze patru plaje cu scaune speciale care permit persoanelor cu nevoi speciale să intre în apă și să simtă valurile Mării Negre.

Este vorba de plaje dotate cu scaune flotabile, pentru ca oamenii cu nevoi speciale să poată să se bucure și de apa mării. Două plaje dedicate celor cu nevoi speciale au fost amenajate în stațiunea Mamaia, una este în Năvodari, iar o alta este în Mangalia.

„Aceste plaje sunt insuficiente, prea puține comparativ cu numărul de cereri”, ne spun reprezentanții Asociației Împreună pentru Viitor din Constanța.

Scaune flotabile, sursa foto Asociația Împreună pentru Viitor din Constanța

Asta pentru că pe cele patru plaje sunt, în total, doar cinci scaune flotabile speciale pentru ca persoanele cu dizabilități să poată să intre în apă. „Așa că turiștii trebuie să își aștepte rândul. Se face o listă, nu au voie să stea mai mult de 15-20 de minute, astfel încât, pe parcursul unei zile, toți cei care ajung pe o astfel de plajă să aibă acces și să se poată bucura de apa mării”, povestesc reprezentanții asociației.

4.000 de euro costă un astfel de scaun, iar reprezentanții ONG-urilor cred că fiecare plajă ar trebui să aibă 2-3 astfel de scaune, iar administratorii plajelor ar trebui sprijiniți de o politică guvernamentală pentru a le achiziționa.

Caiacul și sporturile de iarnă

În ceea ce privește momentul actual, activitățile turistice adaptive se rezumă la activități de caiac și la tabere de schi organizate în special de asociația Caiac SMile. Reprezentanții asociației susțin că au pus pe schiuri 1000 de persoane cu dizabilități din România în sezonul de iarnă 2022 – 2023.

Ionuț Stancovici, președintele ONG-ului, crede că în România ar trebui organizate mult mai multe astfel de tabere de sporturi de iarnă destinate persoanelor cu nevoi speciale

Chiar și ministrul Ștefan-Radu Oprea a rememorat prezența sa pe pârtie, la Cheile Grădiștei, atunci când a schiat alături de persoane care au simțit pentru prima oară bucuria senzației alunecatului pe zăpadă. „A fost o experiență unică în viață”, a precizat demnitarul.

Tabărăde schi, sursa Asociația SMile România

La ședința din 11 aprilie, unde a fost invitat și Ionuț Stancovici, au fost prezenți membrii CCT, din partea Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, ai Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, Asociației Incoming România, Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, ai OPTBR, Concordia, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, AmCham, Asociației Patronale RESTO, ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, precum și ai Asociației Culturale de Promovare Turistică Brașov.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe