Loading the Amira Audio Citește articolul...

Renunțarea la scutec poate fi o provocare pentru părinți și copii, mai ales dacă momentul pentru această etapă nu este bine als. În acest articol poți descoperi cinci sfaturi simple, care te vor scuti de efort, nervi și bătăi de cap în procesul de antrenament la oliță.

1. Așteaptă până când copilul e pregătit

Renunțarea la scutec poate fi un proces intimidant, iar mamele sunt adesea îngrijorate de perioada de tranziție și de modul în care vor gestiona această situație.

Monitorizează semnele care îți arată că juniorul e pregătit pentru etapa următoare: capacitatea de a urmări instrucțiunile simple și de a comunica nevoia de a fi schimbat, capacitatea fizică de a urca singur scările. Fii atentă la comportamente noi, cum ar fi capacitatea de a recunoaște toaleta sau olița și utilitatea acestora, sau de a-și scoate singur scutecul. Dacă observi aceste semne, atunci poate este momentul potrivit pentru a începe procesul de renunțare la scutec.

În plus față de semnele obiective menționate deja, copiii au nevoie să simtă că sunt pregătiți pentru această schimbare majoră și că sunt motivați să înceapă acest proces. Copiii care încep prea devreme sau care se simt presați pot deveni confuzi și frustrați, reducând astfel șansele ca procesul să reușească. În plus, cercetătorii au arătat că frecvența de apariție a problemelor urinare este mai mare la copiii presați să renunțe cât mai devreme la scutec.

2. Asociază procesului accesorii atractive, interesante pentru copil

Momentul în care începi procesul de antrenare la oliță trebuie să fie marcat de lucruri speciale, care să îi amintească celui mic de schimbarea pe care o faceți împreună. De pildă, poți renunța la scutecele clasice în favoarea unor chiloței absorbanți, pe care îi poate pune și scoate singur exact la fel ca oamenii mari. Toți copiii sunt încântați de asta – vezi aici scutece tip chiloțel speciale pentru copii, cu imprimeuri haioase și ușor de manevrat.

În ceea ce privește olița, părerile sunt împărțite. Unii specialiști recomandă olițele cât mai simple, care își fac treaba pentru care au fost concepute, în ideea de a nu fi confundate cu niște jucării. Alții susțin că e posibil ca un copil mic să fie mai atras de olițele complicate, cu mâner și animăluțe, imprimeuri haioase sau aplauze atunci când reușește să își îndeplinească scopul.

Există o mare probabilitate să cumperi mai mult de o oliță în decursul acestui proces, deci vei avea ocazia să testezi și să experimentezi.

3. Nu insista și nu certa copilul pentru accidente

Este de la sine înțeles că vor avea loc și accidente, în perioada în care faceți tranziția de la scutec către oliță. Din acest motiv, e de dorit să temporizezi cât mai atent întregul proces.

Dacă e vară și nu ai covoare, poți lăsa copilul în chiloțel normal prin casă, pentru a conștientiza mai bine momentul în care face. Dar dacă e rece, dacă ai covoare la care ții, dacă plecați în oraș, folosiți scutece de tip chiloțel pentru a preveni incidentele – căci vor fi destule! Nu certa copilul că a murdărit hainele, cât timp poate nici nu a înțeles bine ce dorești de la el. Controlul sfincterelor presupune antrenament și atenție, și ambele se dobândesc în timp.

Atunci când copilul s-a udat, ajută-l să se spele și să se schimbe și liniștește-l: cu toții mai greșim și va deveni din ce în ce mai priceput la asta. Dacă procesul e marcat mai degrabă de accidente decât de reușite, poate e un semn că ar trebui să mai amâni câteva luni.

4. Fii flexibila

Alege o perioadă plăcută, când ești destul de liberă pentru a sta după copilul și a-i reaminti frecvent că poate își dorește să meargă la oliță și când hainele spălate se usucă rapid.

Unii copii nu vor să stea pe oliță, în schimb sunt nerăbdători să testeze direct toaleta, urmând exemplul adulților. Cumpără un înălțător sigur – oricum îl vei folosi în continuare – și încurajează copilul să îl testeze.

Fii pregătită să schimbi olițe, modele de hârtie igienică sau de scutece, în ideea de a-i capta atenția copilului suficient cât să se străduiască să ceară olița atunci când are nevoie. În aceste circumstanțe, flexibilitatea te poate ajuta să iei deciziile corecte pemntru copilul tău, uneori în mod pur intuitiv.

5. Amână, dacă nu e un moment potrivit

Poți începe renunțarea la scutec în momentul ideal din punctul tău de vedere, dar e foarte posibil ca acela să nu fie momentul potrivit și pentru copil. De pildă, dacă se află în plin proces de antrenare a altor abilități, copilul poate fi complet dezinteresat de ceea ce aștepți tu de la el.

Dacă accidentele se succed unul după altul, gândește-te că poate e un moment bun să amâni. Nu îi strica încrederea în sine copilului: lasă olița la vedere, folosește în continuare scutece chiloțel, dar nu îl mai bate la cap, întrebându-l dacă nu cumva vrea la baie.

Renunțarea la scutec e doar una dintre etapele de dezvoltare pe care le bifează copiii, pe măsură ce cresc. Fii optimistă și ai răbdare și lucrurile vor merge de minune.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe