• Ministerului Muncii și Solidarității Sociale vrea să permită formatorilor să susțină cursuri și pentru pregătirea persoanelor în meserii ca „inginer sisteme de securitate”, „manager comunicare guvernamentală”, „expert comunicare guvernamentală”.

Pentru ca o firmă de formare profesională să poată să susțină cursuri într-un anumit domeniu de activitate este nevoie ca profesia respectivă să fie pe „Listei specializărilor și a perfecționărilor pentru care furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională”. Ministerul Muncii este instituția din România care administrează lista respectivă și poate scoate adăuga sau scoate specializări pentru care se poate susține de persoanele abilitate cursuri de pregătire profesională.

Diplomă de studii pentru trei activități noi

Cum societățile de pregătire profesională din România au cerut să susțină cursuri și pentru meserii ca: inginer sisteme de securitate, „manager comunicare guvernamentală, expert comunicare guvernamentală, ministerul de resort a decis să actualizeze „Lista specializărilor și a perfecționărilor pentru care furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională”.

Astfel, de pe 2 aprilie a fost pus în dezbatere publică proiectul unui Ordin privind completarea Listei specializărilor și a perfecționărilor pentru care furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională.

Concret, potrivit Ordinului, emis de către ministrul muncii și justiției sociale și al ministrului educației naționale, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, se propun trei noi ocupații care ar putea să se adauge listei. Acestea sunt, așa cum am mai precizat: inginer sisteme de securitate, manager comunicare guvernamentală, expert comunicare guvernamentală.

Urmarea este că persoanele care vor urma cursuri de pregătire profesională în cele trei noi domenii se vor putea angaja să practice noile specializări dacă vor absolvi cursurile de formare profesională. În urma cursurilor, participanții vor primi diplome care să le ateste specializarea în domeniile respective

  • „Facem referire aici la programele finalizate cu certificate de absolvire care au recunoaștere națională pentru absolvenții de studii universitare, prevăzuta în anexă la Ordinul ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului educației naționale nr. 1.151/4.115/2018”, se precizează în propunerea Ministerului Muncii

Revenind la propunerea de ordin al ministerului de resort, pe 11 aprilie s-a încheiat perioada în care se puteau face propuneri de completare a documentului pus în dezbatere publică.

Cum nu au fost multe sesizări de completare, acest ordin ar putea fi aprobat chiar în această lună, așa cum a aflat Termene.ro.

Propunerea de Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale poate fi consultat aici.

Ordinul ar putea ajuta sectorul IT

Asociația Patronală de Software și Servicii anunța anul trecut că industria IT din România se confruntă cu un deficit semnificativ de forță de muncă, estimat între 15.000 și 20.000 de specialiști anual.

Această lipsă de angajați se resimte cel mai puternic în domeniile tehnologiilor emergente, precum automatizările, Inteligența Artificială (IA) și securitatea cibernetică.

La acel moment, una dintre propuneri a fost că lipsa de personal să fie acoperită de persoanele care în baza unor cursuri de specialitate să poată fi angajați în acest domeniu.

Conform datelor de la BestJobs, un Cybersecurity Engineer în România poate câștiga între 1.500 și 2.300 de euro net pe lună, în timp ce un Ofițer în Securitatea Datelor are un salariu între 1.000 și 1.500 de euro net. De asemenea, un Automation QA Engineer poate ajunge să câștige între 1.900 și 2.500 de euro net pe lună.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe