Pașii pentru a obține bonificații financiare și anularea parțială a datoriilor la ANAF în cadrul amnistiei fiscale
În Articol
- Experți fiscali și contabili au explicat pentru Termene.ro care sunt etapele prin care o firmă sau o persoană fizică poate beneficia de amnistia fiscală aprobată de Guvernul României.
- Pașii pentru anularea parțială a datoriilor sunt ușor diferiți pentru o firmă comparativ cu cei pentru o persoană fizică.
- De exemplu, societatea comercială trebuie să achite mai întâi datoria principală către bugetul de stat, apoi să depună cererea de anulare a dobânzilor și penalităților.
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 905 din această săptămână. Ordonanța prevede și pașii prin care persoanele juridice și persoanele fizice vor beneficia de anularea sumelor accesorii (dobânzi și penalități) dacă își plătesc datoria principală.
Reamintim că OUG 107/2024 prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice.
Mai trebuie precizat că nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii.
Pașii pentru firme
În ceea ce privește companiile și autoritățile sau instituții publice care administrează obligații bugetare, 330.735 contribuabili înregistrează debite restante și vor beneficia de facilitățile amnistie dacă respectă următorii pași.
- Își plătesc până pe 25 noiembrie datoria principală la bugetul de stat.
- După ce și-au plătit în întregime datoria principală la bugetul de stat, antreprenori vor trebuia să notifice Agenția Națională de Administrare Fiscală că doresc să beneficieze de prevederile OUG 107/2024.
- În acest sens, se va depune la ANAF o cerere de anulare de plată a sumelor accesorii, cerere care la rândul său nu trebuie depusă mai târziu de 25 noiembrie.
- Cererea de anulare a accesoriilor se va soluționa de către organul fiscal prin decizie de anulare a accesoriilor, în cazul în care debitorul îndeplinește condițiile prevăzute pentru acordarea anulării accesoriilor sau prin decizie de anulare sau de respingere a cererii.
Anularea unor debite restante și penalități
Ce sume sunt anulate după ce fac pașii de mai sus:
- Se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligațiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.
- Se anulează toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
- Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, și stinse cu întârziere până la 31 august 2024.
- Anularea tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal.
Acordarea bonificațiilor financiare pentru firmele care nu au datorii
Se va acorda contribuabililor bun-platnici persoane juridice o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.
Pot beneficia de această măsură contribuabilii care își declară și li se stinge integral și la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz.
Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii și în situația respectării condițiilor prevăzute de actul normativ.
Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Pașii pentru persoane fizice
În ceea ce privește persoanele fizice, 848.705 contribuabili persoane fizice înregistrează debite restante, pașii pentru a beneficia de amnistia fiscală sunt:
- 1.Ffiecare contribuabil persoana fizica trebuie să verifice SPV-ul (Spațiul Virtual Privat) de la ANAF sau ghiseul.ro dacă are datorii la data de 31 august 2024.
- 2. Dacă sunt consemnate restanțe de plată, persoana fizică trebuie apoi să depună cerere pentru anulare parțială a restantei sau anulare totală a penalităților. Cererea de anulare trebuie depusă tot până pe 25 noiembrie.
- 3. După ce s-a depus cererea de anulare, persoana fizică trebuie să plătească diferența care îi rămâne de plată din debitul principal datorat la bugetul de stat.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50 de puncte procentuale (50%) până la 25 noiembrie 2024, se acordă:
- anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75 de puncte procentuale (75%) până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, se acordă:
- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.