E oficial. Nu se mai sancționează facturile emisie până pe 31 mai fără sistemul e-Factura
- Deși emiterea de facturi cu ajutorul sistemului informatic al ANAF (e-Factura) este obligatorie de la începutul anului, administratorii firmelor aveau inițial o perioadă de acomodare până la 31 martie, interval în care puteau factura fără a fi amendați că nu folosesc e-Factura. Perioada aceasta va fi prelungită până la 31 mai, în ședința de astăzi a guvernului, a anunțat chiar premierul Marcel Ciolacu.
Guvernul României va adopta în ședința de astăzi, 28 martie, o ordonanță de urgență prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul e-Factura până la 31 mai.
„Adoptăm azi și măsuri convenite cu mediul de afaceri în privința sistemul electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Sancțiuni doar după 1 iunie
Astfel, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.