Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • În UE, 297 000 de persoane cu vârsta între 15-64 de ani lucrau în transportul pe apă în 2023 (0,15% din totalul angajaților), conform unei analize Eurostat.

Dintre persoanele care lucrează în acest sector, aproape 8 din 10 erau bărbați (79% bărbați comparativ cu 21% femei). Astfel, domeniul rămâne unul majoritar masculin.

Dintre țările UE, cel mai mare număr de persoane angajate în transportul pe apă a fost înregistrat în Grecia (49 200 de persoane; 16,6% din totalul angajaților în transportul pe apă din UE), urmată de Italia (41 200; 13,9%). Aceste două țări angajau aproape o treime (30,5%) din totalul angajaților în transportul pe apă din UE. Țările de Jos și Polonia au urmat, fiecare cu 24 200 sau 8,1%, așa cum reiese din datele Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene.

La capătul opus al scalei, țările UE cu cele mai mici numere erau Lituania (2 000; 0,7%), Cehia (2 300; 0,8%) și Estonia (2 900; 1,0%).

România, în spatele Bulgariei și Croației

Țara noastră are, conform statisticii Eurostat, 11.000 de salariați în domeniul transportului pe ape. România ar fi astfel pe un loc 11 din cele 19 state europene care au acces la apă (fluvială sau maritimă) și care pot desfășura astfel de activități economice.

State ca Croația sau Bulgaria, mult mai mici ca România, depășesc în acest clasament țara noastră ca număr de angajați. Bulgaria are aproape 14.000 de angajați în transporturile pe ape.

Transporturile pe ape în România

România deține mai multe porturi importante, dintre care cel mai notabil este Portul Constanța, unul dintre cele mai mari și mai active porturi din Europa. Portul Constanța este un hub principal pentru transportul de mărfuri și pasageri, facilitând tranzitul între Europa Centrală și de Est și alte regiuni ale lumii. Alte porturi relevante includ porturile din Galați, Brăila și Tulcea, care deservesc în principal traficul fluvial pe Dunăre.

În anul 2023, sectorul de transporturi pe apă din România a continuat să joace un rol semnificativ în economia națională și în comerțul internațional. România, având acces la Marea Neagră și beneficiind de fluviul Dunărea, se bucură de o poziție strategică pentru transporturile maritime și fluviale.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe