Mașinile de lux la mâna a doua, aduse din străinătate, vor veni la pachet cu un inspector antifraudă, ce va face verificarea fiscală. Măsura este menită să combată evaziunea și este deja implementată.

 

ANAF și-a propus în acest an să verifice tranzacțiile cu mașinile de mâna a doua achiziționate din alte state europene pentru e reduce evaziunea fiscală din acest sector. Pentru prevenirea pierderii sumelor plătite de persoane fizice pentru achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța, prin intermediul platformelor de vânzare online, inspectorii fiscali recomandă analizarea cu atenție a achizițiilor, care includ tranzacții cu firme interpuse din Bulgaria și Slovacia.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au verificat doar într-o singură zi, pe 16 martie, 37 de autovehicule cu numere temporare din alte state și 67 de platforme și trailere de transport autoturisme rulate. Acțiunile au avut loc în punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Vărșand, Turnu și Cenad.

„Astfel, au fost identificate și indisponibilizate 78 de autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip fantomă din Slovacia, Italia sau Ungaria”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală”, a transmis astăzi ANAF prin intermediul unui comunicat de presă. 

Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări.

Lista cu probleme

Deja în perioada 2022 – 2023 au fost identificate în România 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro.

În cazul platformelor de vânzare online, ANAF le recomandă cumpărătorilor analizarea cu atenție a achizițiilor, mai ales dacă includ tranzacții cu firme interpuse din Bulgaria și Slovacia, pentru prevenirea pierderii sumelor plătite de persoane fizice pentru achiziționarea de autoturisme de lux rulate provenite din Germania și Franța.

Noua dinamică a pieței auto

Atât anul trecut cât și în prima parte a acestui an, piața auto second – hand a înregistrat o scădere, în vreme ce vânzarea de mașini noi s-a situat la polul opus. 

În 2022, numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în România s-a situat la 129.328 de unităţi, în creştere cu 6,7% faţă de anul precedent, conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV), citate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Față de 2021, în 2022 autoturismele rulate, înmatriculate în premieră în România, au înregistrat o diminuare de 20%, de la an la an, la un volum de 316.332 unități. 

Pe primele doua luni din 2023, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 24.715 unități, în creștere cu 37.66% fata de perioada similara din 2022, respectiv 17.953 unități.

Același trend s-a păstrat și în lunile ianuarie – februarie 2023. Conform ACAROM, în acest interval au fost pentru prima dată înmatriculate în România 48.537 unități second hand, în scădere cu -1% față de perioada similara din 2022, când erau 49.043 mașini.

Pe primele două luni din 2023, înmatriculările de autoturisme noi au atins 24.715 vehicule, în creștere cu 37.66% față de perioada similară din 2022, respectiv 17.953 unități.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe