Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Pentru această săptămână, 20-27 mai, angajații Oficiului Național al Registrului Comerțului pregătesc un nou protest de amploare la București, în fața Guvernului, pentru a atrage atenția asupra revendicărilor salariale și a grăbi rezolvarea acestora, după cum a declarat pentru Termene.ro Monica Pietriș, liderul Sindicatului Angajaților din ONRC – SAONRC. „Este de așteptat să participe circa 200 de oameni. Sper să beneficiem și de sprijinul Federației Publisind și al altor grupări sindicale”.

„Oamenii sunt foarte indignați, în special pentru că, în urma protestelor din aprilie, s-a trecut la represalii împotriva protestatarilor și s-au primit chiar și sancțiuni”, a explicat aceasta.

În urmă cu două săptămâni, liderii sindicali s-au întâlnit cu secretarul de stat din Ministerul Justiției, Simona Momeu, care le-a transmis că a fost deja calculat impactul bugetar al revendicărilor și acestea ar fi fost avizate. Monica Pietriș spune însă că nu s-a precizat nici când, nici cum vor avea loc aceste majorări: „Suntem plimbați cu promisiuni de când avem aceste revendicări și nu primim niciun răspuns concret. De exemplu, după întâlnire, am cerut să mi se comunice impactul bugetar, dar nu am primit nici până acum cifrele.”

Contactată de Termene.ro, Simona Momeu nu a comentat situația, spunând doar că detaliile privind întâlnirea au fost făcute publice la vremea respectivă de minister.

După întâlnirea la Minister, SAONRC a solicitat și o întrevedere cu premierul, dar cererea a fost redirecționată către ONRC.

Ce revendică angajații ONRC

Potrivit liderului sindical, în prezent, salariații Oficiului Registrului Comerțului au unele dintre cele mai mici venituri din sectorul bugetar.

„Practic, exceptând o creștere de 5% acordată recent, veniturile nu au mai fost majorate de când a fost introdusă legea salarizării, din 2018. Ceea ce revendicăm este o majorare de 15% și acordarea sporului de solicitare neuropsihică pe care îl primesc angajații altor instituții subordonate Ministerului Justiției, dar nu și cei din ONRC”, a explicat aceasta.

Numărul de posturi ocupate scade, gradul de suprasolicitare crește

Dincolo de salarii, gradul de încărcare al salariaților ONRC este extrem de ridicat, an de an posturile rămase libere nefiind scoase la concurs. Practic, sarcinile celor care pleacă sunt transferate personalului care rămâne, „deși taskurile s-au înmulțit, iar angajații sunt extenuați”, atrage atenția liderul sindical.

După cum reiese din datele puse la dispoziție de SAONRC, în 2024 numărul de posturi aprobate pentru Oficiul Registrului Comerțului era de 1.886 (același ca în 2019), în timp ce numărul de posturi efectiv ocupate la 31 martie era de 1.273, în scădere cu 300 față de 2019 (1.570), când oricum numărul de angajați era subdimensionat.

Aprilie, o lună de proteste

Potrivit liderului sindical SAONRC, negocierile cu Ministerul Justiției durează de mai bine de un an.

Pentru a atrage atenția asupra problemelor din ONRC și a grăbi rezolvarea acestora, sindicatul a organizat în aprilie mai multe proteste, respectiv:
– grevă japoneză în perioada 18-22 aprilie,
– mitinguri la nivel național în intervalul 23-25 aprilie,
– miting la sediul Ministerului Justiției, pe 26 aprilie.

Monica Pietriș spune că, dacă în urma acțiunilor de protest revendicările nu vor fi rezolvate, atunci se poate ajunge la grevă generală, o formă de protest care va fi posibilă însă doar după renegocierea CCM cu directoratul ONRC.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe