Modificări Cod Fiscal: Agenții economici care produc sau comercializează noile produse accizabile destinate fumatului vor trebui să se autorizeze la autoritatea vamală
- Astăzi, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre de modificare normelor metodologice ale Codului Fiscal ce abrogă anumite prevederi legate de taxa pe valoarea adăugată și completează prevederile titlului VII, ”accize și alte taxe speciale”.
Una dintre modificări propune abrogarea ”alin. (3) al pct. 2 din normele metodologice ale Codului Fiscal, în vederea aplicării unui tratament unitar din punct de vedere fiscal (TVA) și vamal pentru operațiunile legate de activităţile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale în zona contiguă și zona economică exclusivă ale României, ceea ce presupune utilizarea aceluiași regim/acelorași documente în scop fiscal și vamal, reprezentând o simplificare administrativă, atât la nivelul organelor vamale/administrației fiscale, cât și la nivelul operatorilor economici care operează în aceste zone, creând astfel premisele dezvoltării activităților respective.”
Măsura propusă în domeniul TVA are impact pozitiv asupra mediului de afaceri care operează în zona contiguă și în zona economică exclusivă ale României, întrucât asigură aplicarea unui tratament unitar din punct de vedere fiscal (TVA) și vamal pentru operațiunile legate de activităţile de explorare și exploatare efectuate în aceste zone, a mai anunțat Ministerul Finanțelor.
Operatorii care produc sau achiziționează produse cu nicotină care nu conțin tutun vor trebui să se autorizeze la autoritatea vamală teritorială
În ceea ce privește modificările ce vizează titlul VII din Codul Fiscal, ”Accize și alte taxe speciale”, proiectul propune modificare aliniatului 1, pct. 170. În urma modificării, acesta va avea următorul cuprins.
”1) În aplicarea art. 444 alin. (3) din Codul fiscal, operatorul economic care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau import produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) – c) și f) din Codul fiscal trebuie să se autorizeze la autoritatea vamală teritorială.”
Potrivit explicațiilor acordate de Finanțe, aceste schimbări se impun în condițiile în care ”operatorul economic care produce, achiziționează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produsele cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90, trebuie să se autorizeze la autoritatea vamală teritorială.” întrucât aceste produse au devenit la rândul lor accizabile.
Modelul de ”Cerere privind acordarea autorizaţiei de operator economic cu produse supuse accizelor nearmonizate prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) – c) din Codul fiscal” a fost de asemenea modificat.