Business News

Modificarea Codului Fiscal. Patronatele nu cred că TVA-ul și impozitarea vor fi modificate până nu văd bugetul pe anul 2025

24 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Antreprenorii din morărit și panificație cred că TVA-ul trebuie menținut la actualul nivel pentru pâine și celelalte produse de bază.

„TVA-ul nu trebuie să crească”

„Pentru buget nu știu cât de bună poate fi o astfel de măsură. Pentru mediul de afaceri este corectă. La alimente, eu am fost inițiatorul introducerii TVA-ului de 9% întâi la pâine și apoi la restul alimentelor. Sper ca această taxă să nu fie niciodată mărită și din punct de vedere al evaziunii fiscale, dar și al costului pentru oameni și al mediului de afaceri”, a declarat Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (Rompan), pentru Termene.ro.

Oamenii de afaceri susțin că menținerea taxelor pentru o perioadă mai lungă înseamnă predictibilitate și posibilitatea să își construiască un plan de afaceri coerent.

„Peste tot în lume alimentele de bază au o cotă de TVA mai mică decât restul produselor. Sper să se țină de promisiune. Pentru mediul privat ar însemna credibilitate și o încredere crescută în afacerea pe care o construiești. Din ce s-a întâmplat până acum, înainte de alegeri se promit multe lucruri, iar după ce trec, multe din ele se uită”, reamintește președintele Rompan.

„Pe politicieni nu îi doare gura să promită”

Antreprenorii cred că declarația Ministerului Finanțelor trebuie privită, deocamdată, doar ca o promisiune într-un an electoral.

„Promisiunile din partea Ministerului de Finanțe sunt întotdeauna foarte generoase. Vă aduc aminte declarația primului ministru de anul trecut care a spus că nu poate să compromită stabilitatea economică a României numai de dragul stabilității fiscale. Toți politicienii în asta se concurează, în a promite. Vă aduc aminte de celebra promisiune că în 30 de zile desființează pensiile speciale. Pe politicieni nu îi  doare gura să promită tot ceea ce cred că vrea poporul. Vrea niște lucruri mult mai simple și mai clare, dar astea sunt prea departe de politicieni. Pentru mediul de afaceri, dacă s-a stabilit o regulă, lasă-mă să lucrez pe regula asta un timp, măcar un an, doi-trei nu spune nimeni să nu schimbe, dar anunță cu un an, doi, trei înainte”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), pentru Termene.ro.

Promisiunile trebuie dovedite în bugetul din 2025

Pentru antreprenori există o singură cale de a-i convinge că anunțul Ministerului Finanțelor este credibil.

„Noi, mediul de afaceri, credem, suntem convinși că dacă această promisiune apare în 30 de zile în bugetul pe 2025, putem vorbi de o seriozitate a angajamentului pentru viitorul Guvern. Nu are nimeni curajul să pun un buget pe masă, cel puțin la momentul ăsta. Noi aprobăm bugetul la sfârșitul anului. Păi cum să funcționeze lucrurile corect? Deci promisiunile sunt, din păcate, contrazise de foarte multe lucruri mărunte, care demonstrează că, de fapt, sunt doar promisiuni și că nu reușim să avem un sistem coerent și stabil”, încheie președintele PIAROM.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro