Programele Comerț-Servicii și Microindustrializare finanțate de stat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au suferit schimbări în privința modului în care administratorii de firme au acces la finanțare. Antreprenorii nu vor mai aștepta încasarea unor granturi între 50.000 și 100.000 de euro, ci vor putea accesa împrumuturi de la bănci, cu o primă de capital din partea statului, pentru diminuarea și reeșalonarea creditului. Cele două programe au o finanțare totală de 85 de milioane de lei.

Conducerea Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat printr-un comunicat de presă, pe 10 iulie, faptul că a introdus modificări în modul de desfășurare a programelor Comerț-Servicii și Microindustrializare,

„Este momentul să schimbăm filosofia și să găsim noi metode de a realiza programele de finanțare, inclusiv pe cele cu tradiție”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea,

Potrivit ministerului, cele două programe de finanțare IMM, Comerț-Servicii precum și Microindustrializare, ar urma să se „relanseze” „în variante îmbunătățite, axate pe parteneriatul public-privat”.

„Sunt ferm convins că împreună, printr-o nouă abordare și formă de lucru public-privată, vom putea răspunde mai prompt și eficient nevoilor reale ale IMM-urilor românești. Un pas important este îndreptarea atenției către acele companii reziliente, bancabile, care pot face diferența într-o economie de piață sănătoasă”, a adăugat Oprea.

Modificările

Ministerul Economiei susține că noile ediții – pilot ale programelor „Comerț & Servicii” și „Microindustrializare” au drept obiective:

Susținerea investițiilor și creșterea competitivității IMM-urilor din aceste sectoare,
Încurajarea digitalizării și transformării verzi a acestora,
Promovarea producției interne și a conceptului „Fabricat în România”.

Mecanismele de finanțare vor viza acordarea de credite pentru o serie de investiții eligibile cum ar fi, spre exemplu, achiziționarea de echipamente, tehnologii sau sisteme destinate eficientizării energetice.

Din totalul împrumutului, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va asigura o primă de capital pentru diminuarea și reeșalonarea creditului.

Procedurile de implementare ale celor două programe se află în curs de definitivare la nivelul instituției de resort, urmând ca până la începutul lunii august 2023 să fie făcute publice, spre consultare și dezbatere.

Pentru anul 2023, programul „Comerț-Servicii” are deja alocat un buget de 74,5 milioane de lei, iar programul „Microindustrializare”, un buget de 85 de milioane de lei.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe