Metode simple de dezvoltare a inteligenței emoționale
În Articol
O dezvoltare armonioasă presupune atât formarea abilităților intelectuale, cognitive, cât și a celor emoționale, fizice sau sociale. La copii în special, atenția acordată felului în care aceștia își gestionează emoțiile încă de la vârste mici este extrem de importantă, de aceea formarea corectă, armonioasă a inteligenței emoționale joacă un rol esențial pentru buna gestionare a unor astfel de sentimente mai târziu.
Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre dezvoltarea inteligenței emoționale, și câteva metode simple prin care o poți stimula și încuraja de timpuriu.
Ce este inteligența emoțională
Inteligența emoțională se referă la capacitatea unui individ de a percepe și a gestiona corect emoțiile cu care se confruntă, ca răspuns, sau ca urmare a unor situații de viață prin care trece, și în egală măsură de a înțelege și empatiza cu astfel de nevoi ale celor din jur.
Conceptul a apărut în literatura de specialitate începând cu deceniul al șaptelea al secolului trecut, dar printr-o serie de lucrări pe această temă, psihologul, scriitorul și jurnalistul de știință Daniel Goleman l-a adus în atenția publicului larg, subiectul stârnind un interes deosebit.
În formarea unui individ, inteligența emoțională joacă un rol la fel de important precum cea cognitivă, ambele contribuind la o dezvoltare completă și complexă. Deși pentru coeficientul EQ nu există încă o scară numerică bine definită la fel ca în cazul IO-ului, tot mai mulți angajatori țin cont de anumite teste standardizate sau proprii la recrutare, deoarece se consideră că un coeficient ridicat de înțelegere și raportare la cei din jur conduce la personal și lideri mai buni.
Cum recunoști o persoană cu EQ ridicat
Anumiți specialiști susțin că inteligența emoțională este o abilitate nativă, însă tot mai mulți dintre ei încep să considere această calitate ca fiind una care poate fi stimulată, educată și îmbunătățită. În multe situații, să dai dovadă de un EQ ridicat este chiar mai important decât abilitatea mentală de care dispui.
Persoanele cu un coeficient ridicat de inteligență emoțională au capacitate de înțelegere și empatie, se pot pune în situația altora, pot înțelege prin ce trec ei sau ceilalți, pot relaționa mai ușor în contexte diferite. De asemenea, ei pot stabili limite și își recunosc greșelile cu mai mare ușurință, nu se tem să fie vulnerabili sau să împărtășească ceea ce simt, și pot trece mai ușor peste probleme sau situații negative.
Cum poți dezvolta inteligența emoțională – la copii și adulți
-
Încurajează exprimarea sentimentelor
Pentru cei mici în special, este mai ușor de observat cum aceștia își manifestă emoțiile: cei extrovertiți sunt mai zgomotoși, țipă, râd sau plâng mai tare, iar cei introvertiți exprimă ceea ce simt mai ales prin mijloace artistice. În astfel de cazuri, pictura, desenul sau folosirea de tablouri pe numere reprezintă o metodă la îndemână de exprimare a sentimentelor, pe care le-o poți recomanda.
-
Ascultă activ
Un prim pas pentru a-ți dezvolta mai accelerat coeficientul de inteligență emoțională este să fii atent și să asculți atent, activ atunci când ești implicat într-o conversație. Acest lucru este esențial mai ales ca adult, și îți va fi de folos în relațiile sociale. Răbdarea de a-l lăsa pe interlocutor să își termine propoziția, înainte ca tu să intervii, este esențială, deoarece te va ajuta să nu tragi concluzii pripite și să-ți temporizezi răspunsul.
-
Nu te teme de propriile emoții
Ca adult, dar chiar și în etapa de formare din copilărie, este important să îți poți conștientiza tipul de emoție prin care treci. Poți să le pui chiar anumite etichete: acum sunt fericit, furios, nepăsător sau iritat. Odată ce știi aceste lucruri, îți va fi mai ușor să realizezi modul în care acestea îți influențează gândurile, dar mai ales reacțiile și comportamentul. Emoțiile sau sentimentele negative te împiedică să îți atingi anumite obiective, mai ales la maturitate, iar reglarea corectă a acestora este esențială pentru un EQ ridicat.
-
Păstrează un jurnal
Un jurnal personal este o ”supapă” eficientă de a expune și analiza ceea ce ți se întâmplă, mai ales ca adult, iar în acest fel poți învăța din propriile evenimente și greșeli ceea ce ai de făcut mai bine pe viitor.
Inteligența emoțională ne influențează toate aspectele vieții, indiferent de vârstă, și de aceea gestionarea corectă a emoțiilor trebuie înțeleasă și asimilată încă din primele noastre etape de formare, astfel încât să nu afecteze relațiile personale sau profesionale mai târziu.