Marcel Ciolacu contrazice decizia Finanțelor: Guvernul va aproba creșterea salariului minim la 4.050 lei. Ce spun patronatele
- Guvernul va aproba în cadrul ședinței de Guvern de miercuri creșterea venitului minim garantat de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
„Majorarea salariului minim cu 9,46% se va aplica de la 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați din România”, a declarat acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, creșterea salariului minim net va fi de 212 lei.
Cu toate acestea, Ministerul Finanțatelor a dat un aviz negativ proiectului de act normativ care vizează creșterea salariului minim brut de la 3.700 de lei, cât este în prezent,la 4.050 lei, de la 1 ianuarie.
Potrivit Finanțelor, avizarea măsurii ar fi încălcat Legea responsabilității fiscal-bugetare care prevede că nu pot fi promovate acte normative ce au ca efect creșterea cheltuielilor de personal cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului.
Salariul minim, decis în consiliul tripartit
Prin decizia Ministerului de Finanțe, promisiunile legate de predictibilitate în ceea ce privește formula de calcul și periodicitatea majorărilor de venit minim, ce păreau bătute în cuie, rămâneau în aer, a declarat Radu Burnete, director executiv Confederației Patronale Concordia, pentru termene.ro.
Consiliul Național Tripartit este un organism consultativ la nivel național, care are următoarea componență: președinții confederațiilor patronale reprezentative la nivel național;președinții confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național; reprezentanți ai Guvernului, desemnați prin decizie a prim-ministrului, cel puțin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister și președintele Consiliului Economic și Social și alți membri conveniți cu partenerii de dialog social.
”Opinia confederației noastre legat de această majorare am exprimat-o cu ocazia Consiliului Național Tripartit, când patronate, sindicate, guvernanți au convenit asupra salariului minim brut de 4.050. În schimb, de o lună de zile este vehiculată această normă din codul Fiscal care nu le-ar permite să ia măsuri cu impact bugetar cu mai puțin de 180 de zile înainte de sfârșitul mandatului. Întrebarea ar fi de ce nu s-a spus asta și cu ocazia consiliului tripartit”, a comentat directorul patronatului Concordia.
Dacă decizia va fi totuși pusă în practică, atunci se poate considera că a fost respectat principiul predictibilității, ceea ce ar fi binevenit pentru oamenii de afaceri care este posibil să își fi „fundamentat deja bugetele pentru anul viitor pe baza deciziilor din Consiluul Tripartit”.